Magistrați suceveni, judecători și procurori, au protestat, în tăcere, față de posibila afectare a funcționării statului de drept prin modificarea legilor justiției


Intră acum și în grupul de

Câteva zeci de judecători și procurori suceveni au protestat, marți, în fața sediului Palatului de Justiție, față de modificările aduse legilor justiției.

Judecători suceveni au ieșit în fața sediului Palatului de Justiție, iar lor li s-au alătura magistraţii procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

Potrivit unui comunicat al Curții de Apel Suceava, în urma întrunirii Adunării Generale a Judecătorilor de la Curtea de Apel Suceava, cu majoritate de voturi, s-a decis alăturarea la demersul celorlalți colegi magistrați din țară care au protestat ieri în fața instanțelor de judecată.

La acest protest tăcut, desfășurat în fața Palatului de Justiție între orele 1100-1130, s-au alăturat judecători din cadrul Tribunalului Suceava și Judecătoriei Suceava precum și procurori din cadrul Parchetelor de pe lângă instanțele având sediul în municipiul Suceava.

„Judecătorii îşi manifestă în mod categoric nemulţumirea faţă de lipsa totală a consultărilor instanţelor și parchetelor și față de modul de desfășurare a dezbaterilor cu privire la modificarea Codului Penal, a Codului de procedură penală, precum şi ignorarea avizului negativ al C.S.M. cu privire la ”legile justiţiei”, mai cu seamă că aceste iniţiative au un potenţial major de afectare a activităţii parchetelor şi instanţelor de judecată”, se arată în comunicat.

Judecătorii consideră că modificările propuse, în mare parte, pot duce la lipsirea organelor judiciare de instrumentele specifice menite să asigure protecţia victimelor şi identificarea infractorilor, îngreunând semnificativ realizarea unei justiţii penale eficiente şi pot afecta statutul şi independenţa magistraţilor (judecători și procurori), menționează sursa citată.

La rândul lor, magistrații procurori suceveni îşi exprimă solidaritatea cu privire la acţiunea magistraţilor de dezaprobare a propunerilor de modificare a legilor justiţiei şi ale Codurilor penal şi de procedură penală, care se regăsesc pe ordinea de zi a Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei.

 

„Considerăm că aceste propuneri pentru modificare a legilor menţionate în măsura în care vor fi adoptate vor afecta grav funcţionarea sistemului judiciar, consecinţa directă fiind creşterea infracţionalităţii şi afectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi a ordinii de drept în România”, se arată într-un comunicat al Parchetului Tribunalului Suceava.

Prin această acțiune, magistrații suceveni susțin că trag un semnal de alarmă cu privire la posibila afectare a funcţionării statului de drept.

 


Intră acum și în grupul de