Eveniment-pilot la Spitalul Județean Suceava cu o demonstrație în direct a unei noi proceduri de operare laparoscopică a herniei inghinale. Prof.univ.dr Eugen Târcoveanu: În această zonă din ţară, unde lumea munceşte chiar serios, hernia este foarte frecventă


Intră acum și în grupul de

Medici chirurgi din judeţele Suceava, Botoşani şi Neamţ au participat vineri, la o demonstraţie operatorie privind abordul laparoscopic al herniei inghinale în cadrul unui workshop organizat sub egida Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava şi a Forumului de Iniţiative Chirurgicale Sucevene.

Prezent la acest eveniment, prof.univ.dr. Eugen Târcoveanu, de la Spitalul universitar “Sf. Spiridon” Iaşi, a declarat, vineri, că a rămas plăcut impresionat de modul în care arată în prezent spitalul sucevean atât în privinţa condiţiilor hoteliere, cât şi a dotării cu aparatură medicală.

El a spus că în cadrul evenimentului organizat la SJU Suceava participanţii la workshop au avut posibilitatea să asiste  la o demonstraţie operatorie live despre abordul laparoscopic al herniei inghinale, care a fost efectuată de medicul Radu Moldoveanu din Franţa, absolvent şi fost cadru didactic al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Gr. T.Popa” Iaşi,  împreună cu echipa de medici din spitalul sucevean.

 “S-au prezentat câteva date teoretice, dar cel mai important este aspectul acesta practic, pentru că este o demonstraţie live, adică operaţia se realizează în Blocul Operator şi noi urmărim în această sală de conferinţe. Ce m-a uimit pe mine este că mai avem o zi până la Crăciun şi uitaţi câţi doctori sunt interesaţi! Nu ştiu care altă profesie mai prezintă atâta interes pentru specializare, pentru a afla un abord nou, iar condiţiile pe care le are Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava sunt foarte bune, care permit orice tip de chirurgie şi, în special, chirurgia laparoscopică, o chirurgie cu avantaje clare şi pentru bolnavi, în sensul că se recuperează foarte rapid, în doar câteva zile, dar şi pentru sistemul sanitar, fiindcă spitalizarea este redusă şi costurile mult mai mici”, a subliniat profesorul universitar ieşean.

Profesorul universitar Eugen Târcoveanu a explicat că noua procedură utilizată în cadrul demonstraţiei operatorii efectuate vineri, la SJU Suceava, permite realizarea unui abord minim invaziv al herniei inghinale, prin practicarea unor incizii foarte mici.

“În această zonă din ţară, unde lumea mai şi munceşte şi munceşte chiar serios, hernia este foarte frecventă, pentru că efortul este unul din factorii favorizanţi, boala apare mai frecvent la bărbaţi, însă apare şi la femei, iar dintre toate herniile, hernia inghinală este cea mai frecventă”, a spus Târcoveanu.

El a mai spus că intervenţia constă în montarea unei proteze, respectiv a unei plase, în

“în defectul parietal pe unde se formează hernia”.

“Bineînţeles că nu toate herniile se pretează la acest procedeu, doar herniile mici şi herniile bilaterale se pretează la abordul laparoscopic, iar această operaţie se poate face şi în mediul privat, fiindcă nu e o operaţie foarte mare şi e o spitalizare redusă”, a menţionat Târcoveanu adăugând că singurele costuri mai mari ale acestui abord laparoscopic sunt date de materialele utilizate, respectiv proteza, care în prezent nu mai este atât de scumpă, şi dispozitivul special de fixare a protezei.

“Sunt costuri puţin mai mari, dar acestea sunt reduse de durata mică de spitalizare, pentru că într-un asemenea spital, care e ca un hotel de cinci stele, o zi de spitalizare costă mult”, a mai spus profesorul universitar ieşean.

La rândul său, medicul şef al secției Chirurgie generală din Spitalul de Urgență Suceava, Valeriu Gavrilovici, a apreciat că organizarea acestui ”atelier de chirurgie” a fost un succes, ţinând cont că la acest eveniment- pilot au participat mai mulţi chirurgi din judeţele Suceava, Neamţ şi Botoşani, dar şi de nivelul ştiinţific ridicat.

Medicul sucevean a spus că participanţii au avut ocazia să vadă cum lucrează medicul Radu Moldovanu, ce a efectuat până în prezent peste 660 de operaţii de acest tip.

“Participanților li s-au explicat pe viu și în direct lucruri pe care nu le găsești în cărți și în tratate. Ca inițiator, sunt foarte încântat că a fost o manifestare de înaltă ținută și am o mare mulțumire sufletească”, a mai spus Gavrilovici.

El a subliniat că la reuşita acestui eveniment au contribuit şi firma Medtronic, precum şi Tipografia Vivid Colors Suceava.

De precizat este că printre cei 26 de participanți la evenimentul organizat la SJU Suceava s-au numărat fostul șef al secției Chirurgie din spital, medicul Sorin Hîncu, actual preşedinte al Colegiului Medicilor Suceava, care a lucrat în SJU Suceava până la împlinirea vârstei de pensionare, dar şi managerul Spitalului privat Bethesda din Suceava, medicul chirurg  Ștefan Pușcașu.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de