Grupuri de urători și colindători, la Festivalul local de datini și obiceiuri de iarnă „Porniți plugul, măi flăcăi!” de la Todirești.Invitații speciali au fost Angelica Flutur, Grigore Gherman și Nicolae Vieru


Intră acum și în grupul de

Cea de-a V-a ediție a festivalului local de datini și obiceiuri de iarnă “Porniți plugul, măi flăcăi !” Todirești, a reunit în ajunul Anului Nou, în vechea sală de sport, mălănci, fanfare țărănești, interpreți de muzică populară dar și un public numeros venit să urmărească spectacolul de tradiții și obiceiuri.

Manifestarea a fost organizată de primăria și Consiliul Local Todirești, alături de Asociația Culturală „Plai Străbun”.

Festivalul “Porniţi plugul, măi flăcăi !” reprezintă pentru comuna Todireşti,  un prilej şi o modalitate în acelaşi timp, de a prezenta tot ce au todireştenii mai trainic şi mai autentic în arta populară făurită de multe generaţii ale acestor localnici minunaţi.

„Scopul acestui eveniment este renaşterea, propagarea şi păstrarea obiceiurilor şi datinilor calendaristice a sărbătorilor de iarnă în vederea educaţiei prin şi pentru valorile naţionale a tinerei generaţii” a declarat  primarul Comunei Todireşti, domnul Avram Vasile în cuvântul de deschidere al festivalului. Acesta și-a întâmpinat invitații îmbrăcat în costum popular și a urat celor prezenți  „La Multi ani ! „.

Cu dinamism şi prestanţă, prezentatoarea  festivalului, domnişoara Mihaela Zâna Bârsan, a invitat rând pe rând invitații speciali, grupurile de colindători şi ansambluri folclorice să-şi prezinte momentele tradiţionale pregătite .

La eveniment au participat Grupul de colindători și urători „Muguri de brad” din Părhăuți, Grupul de colindători și urători „Datina străbună” din Soloneț, Ansamblul de dansuri populare „Plaiurile Solonețului”, Fanfara „Crai Nou Bucovinean” de la Todirești, Malanca de la Costâna, Malanca de la Todirești, Fanfara de la Stamate, dar și interprete ale cântecului popular, surorile Seserman Diana-Anastasia și Teodora-Camelia.

Invitații speciali ai evenimentului au fost Angelica Flutur, Grigore Gherman și Nicolae Vieru.

Așa cum cere datina, colindătorii și urătorii au fost răsplătiți cu prosoape tradiționale, colaci și vin.

Artiștii, mai mici dar și mari, au făcut deliciul publicului, care în primul rând i-a răsplătit cu aplauze. Spectacolul s-a încheiat cu un foc de artificii oferit de Consiliul Local, iar toți cei  prezenți au primit colăcei și portocale.

Prof. înv. Primar Seserman Lidia Loredana


Intră acum și în grupul de