Peste 32.000 de misiuni de ordine publică desfășurate, anul trecut, de jandarmii suceveni

Jandarmii suceveni au desfășurat, anul trecut, peste 32.000 de misiuni de ordine publică, în mediul urban și rural, la manifestări de protest, cultural – artistice, religioase sau cu caracter promoţional, manifestări sportive, vizite oficiale, acțiuni executate premergător și pe timpul procesului electoral ori pentru asigurarea ordinii publice în zona centrelor de evaluare și de protecție a transportului lucrărilor de examen.

La sediul Palatului Administrativ din Suceava a avut loc vineri, 20 ianuarie a.c, Evaluarea activităţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava în anul 2017, eveniment la care au participat prefectul județului Suceava, Mirela-Elena Adomnicăi, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Marin Gheorghe Niță, directorul Direcției Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, col. Radu Gabriel Todoran, dar și reprezentanţi ai instituţiilor din judeţ cu care inspectoratul colaborează, cadre ale unităţii.

În cadrul activităţii de evaluare, inspectorul şef al I.J.J. Suceava, locotenent colonel Marian Mihai Lungu, a prezentat activităţile organizate, misiunile executate şi rezultatele obţinute în anul în curs, precum şi aspecte privind neajunsurile şi problemele cu care s-a confruntat inspectoratul.

Potrivit unui comunicat de presă, pe linia misiunilor de ordine şi siguranţă publică, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava a planificat, organizat şi executat un număr de 32.178 de misiuni de ordine publică.

„Jandarmii au asigurat măsurile de ordine publică la 643 de manifestări (40 manifestări de protest, 294 manifestări cultural – artistice, religioase sau cu caracter promoţional, 161 manifestări sportive, 3 vizite oficiale, 83 acțiuni executate premergător și pe timpul procesului electoral și 62 de misiuni de asigurare a ordinii publice în zona centrelor de evaluare și de protecție a transportului lucrărilor de examen).

În scopul diminuării fenomenului infracţional şi contravenţional în mediul stradal şi creşterii siguranţei cetăţeanului în spaţiul public, în perioada analizată au fost executate 14.330 misiuni de menţinere a ordinii publice în mediul urban și rural, atât prin patrule de jandarmi, cât și prin patrule mixte.

În baza planurilor de cooperare existente, jandarmii au participat la un număr de 5.211 de misiuni în cooperare cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, incluzând şi patrule mixte polițist-jandarm din cadrul misiunii de menținere a ordinii publice și un număr de 369 de acţiuni în colaborare cu instituţii precum parchetele de pe lângă instanţele judecătoreşti, organele administraţiei publice locale, Centrul Militar Judeţean Suceava, Direcţia Silvică, Garda Forestieră, structurile Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, executori judecătoreşti etc.”, a arătat sursa citată.

De asemenea, în anul 2017 jandarmii au constatat 226 de infracţiuni, fiind depistați  237 autori, din care 18 minori.

Astfel, din totalul infracțiunilor constatate, se evidențiază un număr de 29 de infracţiuni vizând deţinerea şi consumul de droguri de risc şi mare risc, 21 de infracţiuni de braconaj și 42 infracţiuni de contrabandă.

Inspectorul şef al I.J.J. Suceava a menționat că activitatea de constatare a contravenţiilor a înregistrat o uşoară scădere faţă de anul precedent, de aproximativ 10%, fiind constatate un număr de 3.947 contravenţii, în valoare totală de 642.450 lei.

Marian Mihai Lungu a mai spus că au fost introduse în camera de corpuri delicte 848 de bunuri, în valoare de 47.650 lei, care au fost predate pentru valorificare către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava.

De asemenea, șeful jandarmilor suceveni a mai arătat că pe linia prevenirii faptelor antisociale s-au desfăşurat 348 de acţiuni preventive în mediul şcolar, la manifestările sportive sau cu ocazia adunărilor în spaţiul public, care s-au adresat unui număr de peste 23.000 persoane din toate mediile sociale şi în cadrul cărora au fost utilizate sau distribuite aproximativ 6500 de materiale de informare publică.

„Ponderea cea mai semnificativă e reprezentată de cele 247 de acţiuni organizate în unităţile de învăţământ, care au vizat, în principal, activităţi de prezentare către elevi a unor teme de interes privind delicvenţa juvenilă, abandonul şcolar, prevenirea consumului de alcool, tutun şi droguri. În acest sens, putem menţiona şi implicarea instituţiei în Programul “Şcoala Altfel” şi în programele de sprijin educaţional pentru tineri,  parteneriatele încheiate cu unităţile şcolare şi desfăşurarea unor activităţi de prezentare a misiunilor Jandarmeriei”, a menționat locotenent colonel Marian Mihai Lungu.

El a precizat că o altă misiune de importanţă deosebită a inspectoratului este reprezentată de ansamblul activităţilor privind paza şi protecţia instituţională şi menţinerea ordinii interioare la un număr de 30 de obiective – instituţii financiar bancare, parchete şi instanţe judecătoreşti, precum şi obiective aparţinând Ministerului Afacerilor Interne.

În urma activității de evaluare, invitaţii au apreciat aportul jandarmilor la asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică şi au felicitat cadrele inspectoratului pentru modul în care şi-au îndeplinit atribuţiile în anul 2017.

loading...