Un bărbat din Bilca și-a folosit copilul și soția ca scut în cazul unei intervenții a Poliției. Polițiștii au acționat cu tact și au reușit, fără incidente, imobilizarea suspectului care apoi a fost arestat

 Poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală 4 Gălăneşti au intervenit, sâmbătă, pentru imobilizarea unui bărbat de 32 de ani care era agresiv și și-a folosit familia ca scut, care apoi a fost reținut și ulterior arestat preventiv pentru 30 de zile.

Poliția Județeană Suceava arată că polițiștii au dat dovadă de profesionalism şi echilibru în abordarea tehnicii şi folosirea mijloacelor de intervenţie, reuşind să captureze fără incidente bărbatul ce fusese condamnat pentru mai multe fapte cu violenţă şi care a încercat să-şi asigure scăparea prin interpunerea ca zid uman a propriei familii.

Astfel, sâmbătă la ora 14:42, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza localității Bilca, o patrulă formată din doi poliţişti  a fost direcţionată pentru a interveni la un scandal între vecini.

La fața locului, o femeie a relatat echipajului de intervenție că are un conflict cu vecinul său, un bărbat de 32 de ani, generat de faptul că acesta are mai mulți câini liberi care pot constitui un pericol pentru persoanele pe stradă.

În fața imobilului unde locuiește bărbatul de 32 ani din Bilca, agenții de poliție au fost întâmpinați de acesta, care s-a manifestat agresiv verbal, exprimând cuvinte jignitoare și de ofensă,  iar apoi i-a ameninţat  pe cei doi agenți de poliție.

Având în vedere comportamentul bărbatului, unul dintre agenţi a fost nevoit să folosească sprayul iritant-lacrimogen.

  În momentul în care agenții de poliție au scos armamentul din dotare și l-au somat verbal pe bărbat că îl  vor folosi dacă nu se supune somaţiilor, bărbatul de 32 de ani şi-a chemat soția si copilul minor lângă el folosindu-i ca scut, după care s-a retras în curte, de unde a continuat să adreseze amenințări cu acte grave de violență.

Poliţiştii au evaluat situaţia şi având în vedere gradul de risc victimal la care erau expuşi ceilalţi membri ai familiei bărbatului, au solicitat forţe suplimentare în sprijin, gestionând situaţia cu calm, fără utilizarea mijloacelor de intervenţie.

Poliţiştii au manifestat un comportament profesionist şi au reuşit fără incidente capturarea şi imobilizarea bărbatului, arată Poliția.

Cu ocazia controlului corporal, în buzunarul din dreapta față al pantalonilor a fost găsit un cuțit cu lama de circa 10 cm.

Față de suspect a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 ore, acesta fiind încarcerat în arestul IPJ Suceava. Ulterior, bărbatul a fost prezentat instanţei competente care a dispus măsura arestării preventive sub aspectul comiterii infracțiunii de „ultraj” comise prin amenințare.

 

Poliția Județeană Suceava amintește că polițiștii pot interveni în forţă, în condiţiile legii, împotriva celor care pun în pericol viaţa, integritatea sau sănătatea persoanelor ori a organelor de ordine, precum şi împotriva celor care ameninţă cu distrugerea unor clădiri sau bunuri de interes public ori privat.

Astfel, polițiștii pot deține, purta și folosi armele și munițiile cu care au fost dotați de către unitățile din care fac parte, în situaţiile şi în condiţiile prevăzute de lege, iar în cazurile de legitimă apărare, poliţistul poate folosi armele de foc din dotare, fără somaţie.

Totodată, imobilizarea persoanelor are caracter preventiv și este folosită de polițiști pentru a împiedica o persoană să fugă sau să se manifesta agresiv față de polițist sau față de alte persoane.(N.B.)