Adomnicăi: La Înmatriculări Auto vrem ca din martie să fie un decalaj de maxim o lună între solicitare și programare. Cetățeanul nu este vinovat că nu avem personal suficient


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat, joi seara, în emisiunea Exclusiv 90 de minute că situația Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Suceava va intra, treptat, în normalitate după ce situația a fost dificilă la sfârșitul lunii octombrie-începutul lunii noiembrie 2017 când au fost necesare măsuri speciale.

„Vârful crizei la acest la acest serviciu a fost la sfârșitul lunii octombrie- începutul lunii noiembrie 2017.A fost cea mai dificilă perioadă de la înființarea acestui serviciu”, a spus prefectul.

Mirela Adomnicăi a explicat că situația a fost generată de un complex de factori, începând cu scoaterea taxei de poluare, introducerea în luna iulie 2017 a obligativității înregistrării probei practice și pensionarea unui număr de cinci angajați, inclusiv conducerea de la acea dată a serviciului.

„Ne-am trezit într-o situație de criză care putea să degenereze și care a necesitat o soluție de criză”, a spus prefectul în emisiune.

Ea a explicat că, în ceea ce privește înmatriculările, funcționa un sistem mixt de programare on-line, dar și de preluare a celor care stăteau la coadă și erau preluați în limita locurilor rămase libere.

„Era o situație care nu mai putea fi gestionată nici măcar cu jandarmii cu care încercam să păstrăm o zonă de ordine”, a spus Adomnicăi.

Ea a menționat că vârful de criză a trecut și că se începe să fie recuperate din decalaje cu soluții de excepție în continuare.

„Eu îmi doresc să depășim această situație anormală la înmatriculări unde decalajul este mai mare de 60 de zile și certificatul de autenticitate eliberat de RAR are o valabilitate de 60 de zile, deci niciodată cel care își obține certificatul de autenticitate de la RAR nu se poate înmatricula pentru că nu găsește un termen înăuntrul celor 60 de zile”, a declarat prefectul.

Ea a arătat că a preluat această situație de excepție la nivelul Prefecturii unde s-a constituit o comisie care preia aceste situații care nu sunt din vina cetățeanului și găsește soluții.

„Cetățeanul nu are nicio vină pentru că avem personal deocamdată insuficient și nu se poate gestiona cu termene decente situația programărilor și la examinări și înmatriculări”, a spus prefectul.

Ea a mai declarat că își dorește ca din luna martie să se intre cu un decalaj de maxim o lună de la programarea pentru înmatriculare, fie că este definitivă sau provizorie și rezolvarea acestei programări.

Adomnicăi a menționat că în luna decembrie a decis anularea a peste 3.000 de programări fictive cu mențiunea că dacă programarea era pe o serie reală de caroserie Prefectura își asuma să o rezolve imediat, dar că nu a venit nimeni în acest sens.

Ea a arătat că din acele programări s-au făcut relocări din lunile ianuarie, februarie și martie și s-au eliberat peste 300 de locuri,  dar că în câteva ore au fost făcute programări pe aceste locuri libere, cu toate că era într-o duminică după amiaza.

Adomnicăi a spus că speră ca prin reducerea decalajelor la maxim o lună să dispară și intermediarii care se ocupă cu astfel de acțiuni.

Printre măsurile prevăzute este constituirea unui ghișeu numai pentru persoane juridice care trebuie gestionate separat.

„În ceea ce privește persoanele fizice se vor suplimenta numărul de ghișee după ce va exista numărul de funcționari, de la două la trei ghișee”, a spus Adomnicăi.

Ea a menționat că începând cu 2 aprilie se va implementa o aplicație la nivel național în acest sistem și a subliniat că programarea on-line este o creație a IT-istului din Prefectura Suceava care a fost prezentată ca exemplu de bună practică și celorlalte județe.

Adomnicăi a notat că județele din Ardeal au înțeles că e mai civilizat cu programarea on-line și au introdus acest sistem, doar cu programări on-line, dar că la Suceava s-a menținut sistemul mixt de programare.

Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Suceava a efectuat, în cursul anului 2017, un număr total de 36.122 operațiuni de înmatriculare. (N.B.)


Intră acum și în grupul de