Numărul cazurilor de rujeolă a ajuns la 30 în judeţul Suceava, iar în localitatea Mironu se află în evoluţie un focar comunitar de rujeolă, ce însumează cinci cazuri de îmbolnăvire.


Intră acum și în grupul de

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul Cătălina Zorescu, a declarat că de la începutul anului şi până în prezent în judeţ s-au raportat 30 de cazuri de rujeolă, cinci dintre acestea fiind înregistrate în localitatea suceveană Mironu, unde se află în evoluţie un focar comunitar de rujeolă.

Zorescu a spus că boala a fost diagnosticată în special la copii nevaccinaţi antirujeolic,  o parte dintre ei având vârsta mai mică de nouă luni, iar în cazul altora părinţii au refuzat vaccinarea copiilor, însă au fost cazuri de îmbolnăvire şi la adulţi.

Medicul epidemiolog sucevean a precizat că autorităţile sanitare sucevene au luat măsuri în focarul comunitar de rujeolă de la Mironu, fiind luată legătura atât cu autorităţile locale, cât şi cu medicul de familie şi asistentul medical comunitar.

Ea a menţionat că au fost catagrafiaţi în jur de 20 de copii restanţieri din localitatea Mironu, aceştia urmând să fie recuperaţi la vaccinarea antirujeolică.

Zorescu a explicat că prima doză de vaccin ROR se administrează începând cu vârsta de 9 luni, doză care trebuie repetată la vârsta de un an.

Autorităţile sanitare recomandă părinţilor şi medicilor de familie să acorde, în continuare, o atenţie deosebită vaccinării antirujeolice a copiilor, a mai spus Zorescu.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a publicat, vineri, o informare privind situaţia cazurilor de rujeolă înregistrate la nivel naţional în perioada 5-9 februarie.

Conform CNSCBT, în judeţul Suceava au fost raportate în această săptămână 15 cazuri confirmate de rujeolă.

Medicul epidemiolog Cătălina Zorescu a explicat că toate cazurile de rujeolă se  raportează oficial după primirea rezultatelor analizelor de laborator pe probele prelevate de la pacienţi suspecţi de rujeolă, iar cele 15 cazuri confirmate de rujeolă şi raportate în această săptămână sunt cazuri diagnosticate anterior intervalui de timp menţionat, dar la care s-au primit rezultatele analizelor de laborator şi s-au încheiat fişele în perioada 5-9 februarie 2018.

(Liliana Bujdei)

 

 


Intră acum și în grupul de