Amenzi în valoare de aproximativ 150.000 de lei aplicate de inspectorii Gărzii Forestiere Suceava. În urma celor peste 100 de controale din luna martie s-au confiscat 2649 de metri cubi de material lemnos


Intră acum și în grupul de

Peste 100 de controale au fost efectuate de inspectorii Gărzii Forestiere Suceava în martie şi au aplicat amenzi în valoare de aproape 150 000 de lei fiind dispusă confiscarea a  2649 de metri cubi de material lemnos, în cazul unei firme s-a propus retragerea atestatului de exploatare forestieră, iar cele mai multe abateri au fost depistate în zonele Mălini, Râşca şi Vama.

Inspectorul şef al Gărzii Forestiere Suceava, ing. Mihai Găşpărel, a precizat, joi, într-un comunicat de presă, că în cursul lunii martie 2018 au fost efectuate peste 100 de controale în continuarea activității de prevenire și sancționare a faptelor de infracționalitate silvică.

“Având în vedere stratul de zăpadă existent în mare parte din județul Suceava, s-au efectuat două inspecții de fond și 6 controale de exploatare forestieră, prin care s-a constatat tăierea ilegală a peste 32 mc masă lemnoasă, cu o valoare de peste 13 600 lei. Pentru sancționarea vinovaților pentru tăierea arborilor s-a depus la instituțiile abilitate o sesizare penală pentru un prejudiciu de peste 5000 lei”, a spus Găşpărel.

El a menţionat că alte verificări au fost efectuate la peste 40 de operatori economici pentru a preveni punerea pe piață a lemnului tăiat ilegal, din care 25 de controale au vizat verificarea respectării de către aceştia a legislaţiei silvice, iar 29 de acțiuni au vizat instituirea unui cadru organizatoric care să permită urmărirea continuă a provenienței și circulației materialului lemnos.

Găşpărel a precizat că alte 36 de controale au avut ca scop verificarea  îndeplinirii condițiilor necesare pentru ca operatorii economici să poată exploata masă lemnoasă și două verificări la producătorii de mobilă.

“Aceste verificări trebuie să controleze accesul în condiții de concurență loială a operatorilor pe piața lemnului. Pentru neregulile în domeniu constatate la o firmă de exploatare forestieră, i s-a propus retragerea atestatului de exploatare”, a explicat Găşpărel.

El a mai spus că în urma efectuării acestor controale au fost aplicate 38 de amenzi, cu o valoare de 146 000 de lei, iar în multe cazuri, pentru faptele contravenționale constatate, s-au aplicat avertismente, operatorii economici verificaţi fiind instruiți cu privire la prevederile legii  și au fost stabilite termene pentru remedierea  abaterilor constatate.

Inspectorul şef al Gărzii Forestiere Suceava a arătat că au fost confiscaţi 2649 de metri cubi de material lemnos, cu o valoare estimată la peste 1 600 000 lei.

“Dacă la transportul materialelor lemnoase au fost aplicate sancțiuni mai ales pentru transportul unei cantități mai mari de lemn decât cea din documente, la operatorii economici s-au constatat numeroase abateri de la normele care trebuie să prevină „albirea” lemnului primit la negru: stocuri fizice de material lemnos mai mari decât cele scriptice sau emiterea codurilor unice din alte locații”, a subliniat Găşpărel.

El a adăugat că cele mai multe abateri s-au constatat în zona Vama, Mălini și Râșca. “Controalele vor continua, cu accent pe identificarea sursei lemnului pus pe piață în mod ilegal”, a conchis Găşpărel.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de