Fostul ministru Andrei Marga, la USV: România a trădat meritocrația și plătește din greu costurile


Intră acum și în grupul de

Fostul ministru al Educației și fostul rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj, Andrei Marga, a participat joi, 3 mai a.c., la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, la cea de-a V-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Alma Mater Librorum. Invitat special al evenimentului, profesorul universitar dr. Andrei Marga a evidențiat, în cadrul unei conferințe de presă, că distanța dintre universitățile clasice și cele noi în România s-a redus și că Suceava are beneficiul unei tradiţii, în universitea suceveană desfășurându-și activitatea oameni foarte responsabili.

„S-a redus distanța dintre universitățile clasice și cele noi în România. S-a redus distanța dintre universități socotite mari, consacrate, și universități junioare, în curs de consacrare. Spun asta pentru că am predat și la București, și la Cluj, și la Târgu Mureș, la Târgu Jiu, Arad, Oradea”, a spus Andrei Marga.

Acesta a ținut să-i aprecieze pe fostul rector al USV, Adrian Graur, dar și pe actualul rector interimar, Mihai Dimian.

„Nu e nevoie să îl laud eu, dar îl știți mai bine ca mine, am fost în aceeași generație de rectori cu Adrian Graur, el știa bine ca toți ceilalți rectori dosarele învățământului superior. Într-adevăr, cu profesorul Dimian ne-am întâlnit mai puțin, dar știam că cineva din America are grijă de Suceava.  E de invidiat să ai o astfel de personalitate”, a menționat Andrei Marga, care este și Doctor Honoris Causa (DHC) al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava din 2011.

În ceea ce privește Centenarul Marii Uniri, universitarul Andrei Marga a opinat că „ar fi normal ca Centenarul să găsească o naţiune mai coezivă, mai coerentă, nu aşa sfâşiată”.

„Teoremele de la această oră, oriunde în lumea care se ocupă cu aceste lucruri spun simplu: unde e luptă nu e justiție, unde e luptă nu e democrație.  Ce e de făcut? După părerea mea, România a trădat meritocrația și atunci plătește din greu costurile. A trăda meritocrația înseamnă a răsturna scara de valori din societate. La nivelul țării se vede foarte clar această răsturnare”, a subliniat Marga.

Acesta a ținut să menționeze că trei intelectuali români au avut o percepție foarte clară a faptului că România a părăsit meritocrația.

Astfel, profesorul universitar dr. Andrei Marga a arătat că primul intelectual este cea mai cultivată personalitate a Clujului interbelic, Virgil Bărbat, care a spus că „în România, mai întâi ajungi în funcție și apoi te proclamă specialist”, fapt care în alte țări este complet invers.

„La noi, dacă ne uităm în evaluări, toți devin foarte voluminoși ca importanță după ce au funcții. Relația aceasta nu merge”, a explicat Andrei Marga.

O altă personalitate prezentată de universitarul Andrei Marga este sculptorul Constantin Brâncuși, care a spus că „în România sunt prea mulți „diștepți” în viața administrativ-politică care produc camelotă”, adică lucru făcut prost, lucru de mântuială.

De asemenea, cea de-a treia personalitate prezentată este Liviu Rebreanu, care a spus clar că „necalificarea de la deciziile României a produs decizii foarte greșite”.

„Părerea mea e că nu se va face un pas spre o reconciliere fără această revizuire a criteriilor de selecție a liderilor”, a conchis universitarul Andrei Marga.

(M.T.)

 


Intră acum și în grupul de