Scriitorul Stelian Tănase, la Universitatea din Suceava: România nu este o poveste succes la 100 de ani de la Marea Unire


Intră acum și în grupul de

Scriitorul şi jurnalistul Stelian Tănase a participat joi, 3 mai a.c., la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, la cea de-a V-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Alma Mater Librorum. Invitat special al evenimentului, Stelian Tănase a explicat, în cadrul unei conferințe de presă, că România este o țară divizată „pentru că este o țară a contrastelor, cu mari decalaje”.

„În ultimele trei luni am fost în toată țara să lansez două volume. Imaginea este foarte contrastantă: realități complet diferite, grade de sărăcie și civilizație extrem de diferite. Transilvania este o altă ţară. Sunt insule care din punct de vedere economic merg ceva mai bine şi sunt altele unde gradul de sărăcie şi de corupţie este extrem de mare”, a spus Stelian Tănase.

Acesta a menționat că intelectualitatea românească este mai dezbinată decât alte grupuri sociale și că nu crede că intelectualii vor putea avea o contribuție la rezolvarea problemelor din societate.

„Clasa politică pe care o învinovățim pentru această rămânere în urmă este un corp social mult mai coerent decât lumea intelectuală. România fiind o țară extrem de fracturată, cred că așteptăm prea mult ca intelectualii să vină cu soluții. Cred că trebuie schimbări la nivelul ideilor, la nivelul imaginii pe care o avem. Nu așteptați foarte mult de la lumea intelectuală. Societatea românească dacă se va reface, va pleca de jos, nu de la proletariat, ci de la voința societății”, a opinat jurnalistul Stelian Tănase.

Acesta s-a arătat sceptic în privința viitorului țării și a apreciat că tinerii nu își mai leagă destinul lor de destinul României.

„Eu sunt sceptic. Cred că vom merge din rău în mai rău. Acest Centenar este istoria unui dezastru. România nu este o poveste succes la 100 de ani de la Marea Unire”, a menționat Stelian Tănase.

Cu toate acestea, jurnalistul și-a exprimat încrederea că România va intra „într-o zodie fericită”.

„Eu cred în miracolul românesc. E posibil ca în acest proces de degenerescență să apară un declic undeva în care România se va mișca pe un alt traseu, va intra într-o zodie fericită, că prea îi merge rău de un secol”, a mai arătat Tănase.

Acesta a subliniat că întreaga societate are obligația să participe, să se implice, să nu mai fie pasivă, și să nu aștepte ca intelectualii să rezolve problemele și să dea soluțiile, să ofere modelele.

„Dacă nu ne implicăm și rămânem să ne uităm la lume, nu vom rezolva, mai ales că avem această chestiune mortală care este înapoierea cronică și sărăcia cronică. Avem pungi de sărăcie masive. Am o impresie cinică că aceste pungi de sărăcie sunt prezervate cu bună știință de anumite grupuri de interese”, a precizat scriitorul şi jurnalistul Stelian Tănase.

Acesta a evidențiat că nu vede o acțiune energică nici măcar din zonele favorizate, din grupurile interesate de business, care să intre în pungile de sărăcie și să le rezolve.

„Toate elitele guvernante de după modernizarea care s-a produs în Vestul Europei, începând cu secolul XVII, au avut o singură problemă, lichidarea înapoierii, dar Europa Modernă se termină la Budapesta, din păcate”, a concluzionat jurnalistul Stelian Tănase. (M.T.)


Intră acum și în grupul de