Ultramaratonul de 100 kilometri ”Ultrabug” de la Fundu Moldovei, aflat la a cincea ediție, va alinia la start alergători din România, Statele Unite, Australia, Franța, Marea Britanie, Slovacia sau Africa de Sud. Competiția este cotată între cele mai bune din lume


Intră acum și în grupul de

Concursul de alergare montană cu participare internațională în Bucovina, la Fundu Moldovei, ultra-maratonului de 100 kilometri ULTRABUG ,aflat la a cincea ediție,  se va desfășura în perioada 1-3 iunie.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, cursa este accesibilă atât alergătorilor cu experiență cât și celor aflați la primul maraton, traseul acoperind unele dintre cele mai pitorești zone ale Obcinelor Bucovinei.

”Ultramaratonul se desfășoară în trei etape: ziua 1 – 42 km, ziua 2 – 50km și ziua 3 – 8km. Altitudinea maximă este de 1284 m, cu punctul de plecare la 720m. Diferența pozitivă de nivel totala este de 3860 metri.Traseele sunt marcate cu litera ‘U’ și au puncte de control (alimentare, hidratare) la fiecare 7 – 12 km.Participanții de la 100 km vor primi în pachetul de înregistrare hanoracul Ultrabug”, precizează sursa citată.

În comunicat se mai menționează că în paralel cu cea de-a cincea ediție a concursului de alergare montană cu participare internațională, duminică, 3 iunie, se desfășoară și un Fun-Race de 8 km pentru cei care vor să încerce o cursă montană scurtă, numărul maxim de participanți fiind de 150.

În comunicatul organizatorilor se mai arată că ceremonia de premiere a concursului de alergare montană de la Fundu Moldovei se va desfășura la o stână locală și va fi urmată o masă tipic ciobănească.

 

”La ceremonie va fi prezent primarul comunei Fundu Moldovei, care va decerna medaliile, sculptate în lemn de către un meșteșugar local. De la petrecerea de după ceremonia de premiere nu vor lipsi muzica și dansurile tradiționale românești, dar și câteva surprize pregătite în colaborare cu participanți din străinătate”, precizează sursa citată.

Ideea de a organiza un ultramaraton la Fundu Moldovei aparține jurnalistei britanice Anne-Marie Lategan. În urma unei vacante petrecute la Fundu Moldovei în 2013, Anne-Marie a rămas impresionată de frumusețea peisajelor, de tradițiile și obiceiurile păstrate de oamenii locului și, nu în ultimul rând, de delicioasele bucate bucovinene și s-a gândit ca aceasta zona trebuie promovata și în rândul iubitorilor curselor de alergare de anduranță. Ea însăși o pasionata alergătoare, Anne-Marie a participat la numeroase curse, inclusiv de maraton și ultra-maraton, și este Fitness Editor la revista de specialitate Women’s Running, care apare în Marea Britanie și în alte țări din Europa.

Ultrabug este afiliat la Asociația Internațională de Trail Running I-TRA și oferă 4 puncte pentru calificare la UTMB, una dintre cele mai prestigioase curse de trail din lume.

Pe lângă câteva zeci de alergători din Romania, la Ultrabug 2018 organizatorii așteaptă și participanți din Statele Unite, Australia, Franta, Marea Britanie, Slovacia, Africa de Sud – o parte dintre ei au participat și anul trecut.

Ultrabug se numără printre cele mai bune 50 de concursuri de trail din lume alături de curse consacrate precum Marathon des Sables și UTMB (revista Trail Running Magazine, iulie 2016).

Ultramaratonul ”Ultrabug” își propune să promoveze frumusețea zonei și ospitalitatea localnicilor și, prin aceasta, să aibă un impact pozitiv asupra turismului local – majoritatea participanților rezervă cazarea la pensiunile din Fundu Moldovei; să promoveze sportul și mișcarea în aer liber, să atragă cât mai mulți amatori de mișcare în aer liber pe cărări de munte; să încurajeze o atmosferă de camaraderie și corectitudine, în fiecare an se decernează premiul de fair-play; să ofere o experiență de neuitat participanților; să promoveze producătorii locali. Se vor face degustări de afinata și alte produse din fructe de pădure culese de localnici, diverse preparate din păstrăv, preparate din brânza, dulciuri tradiționale.

Echipa Ultrabug consideră ca un succes descoperirea unui alergător de mare talent din Fundu Moldovei, cu rezultate foarte bune la competiții naționale. Ștefan Dorneanu este chiar din Fundu Moldovei și Ultrabug 2014 a fost primul lui concurs ca alergător. Un an mai târziu, Stefan câștiga medalia de aur la Campionatul National la proba de 50 km marș. Stefan este deja un model pentru tinerii din zonă, iar organizatorii speră ca Ultrabug să descopere și alți tineri talentați.

”Ultrabug” se implică în mod activ în susținerea Asociației ”Freamăt de Speranță”. Asociația a pornit de la ideea lui Seby Crăciun de a sprijini copiii și tinerii cu dizabilități grave din zona Câmpulung Moldovenesc. La doar 13 ani, el însuși afectat de tetrapareză spastică, Seby a scris și publicat mai multe cărți pentru a-și plăti tratamentul și procedurile de recuperare și pentru a-i ajuta și pe alții în situații similare.

Evenimentul se bucură de suportul localnicilor, participanții fiind  încurajați pe traseu, iar medaliile, sculptate în lemn de către un artizan local, sunt înmânate de către primarul comunei Fundu Moldovei, care dă și startul în prima zi de concurs.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de