Poliția Suceava: A crescut gradul de risc privind înșelăciunile prin Metoda „Accidentul”. Doar într-o singură zi au fost șase încercări de înșelare a unor suceveni cu peste 150.000 lei

Poliția Județeană Suceava a atenționat, duminică, printr-un comunicat de presă, că a crescut gradul de risc în ceea ce privește înşelăciunile prin metoda ,,Accidentul” și că doar sâmbătă au fost șase de astfel de tentative, iar persoanele vizate și-au dat seama că urmează să fie înșelate.

Sursa citată arată că din cercetările efectuate,  s-a constatat o intensificare a activităţii infracţionale pe acest segment, în ultimele zile, la nivelul judeţului fiind semnalate mai multe tentative de înşelăciune. Din fericire, chiar şi în cursul zilei de sâmbătă mai multe persoane au dat dovadă de responsabilitate şi a refuzat să dea curs solicitărilor de a plăti sume de bani, ,,economisind” astfel, cca. 150.000 lei, sume care fuseseră solicitate telefonic.

Astfel, sâmbătă la ora 10.30, Poliţia Municipiului Suceava a fost sesizată prin 112 despre faptul că în jurul orei 10.00, o femeie de 62 de ani, din municipiul Suceava, a fost apelată pe telefonul fix de către persoane necunoscute, care au încercat să o înşele prin metoda accidentul.

În urma cercetărilor efectuate s-a constatat că femeia a fost apelată pe telefonul fix  de către un bărbat care s-a recomandat a fi avocata fiicei sale  şi care i-a spus faptul că aceasta a fost implicată într-un accident rutier pe raza municipiului Iaşi, pretinzând suma de 20.000 lei pentru a o apăra.

Femeia a precizat faptul că are doar suma de 17.000 lei, după care a continuat convorbirea telefonică cu un anume avocat care a precizat faptul că este suficientă suma de 17.000 lei, urmând ca acesta împreună cu persoana vătămată să încheie un contract.

Ulterior, sesizând limbajul pe care îl avea presupusa fiică, persoana vătămată şi-a dat seama despre faptul că urmează să fie înşelată de către persoanele respective, fapt pentru care a încheiat convorbirea telefonică.

Un alt caz, a fost semnalat Poliției Municipiului Suceava de către un bărbat de 63 de ani, din municipiul Suceava, care a spus că în jurul orei 10.00, a fost apelat pe telefonul fix de către persoane necunoscute, care au încercat să îl înşele prin metoda accidentul după același mod de operare ca primul.

Astfel, suceveanul a fost apelat pe telefonul fix de către un bărbat care s-a recomandat a fi avocat şi care i-a spus că, fiica sa a fost implicată într-un accident rutier, pretinzând suma de 20.000 lei pentru a o apăra.

Suceveanul a continuat convorbirea telefonică cu aşa-zisul avocat, solicitând să o de-a la telefon pe fiica sa, iar la scurt timp o voce de femeie care plângea i-a spus să îi trimită bani, deoarece a provocat un accident rutier, fără să spună unde anume.

În timpul conversaţiei, acea femeie a fost întrebată cum se numeşte şi întrucât a prezentat un alt nume, persoana vătămată şi-a dat seama despre faptul că urmează să fie înşelat de către persoanele respective, fapt pentru care a încheiat convorbirea telefonică.

După o oră, Poliţia Municipiului Suceava a fost sesizată de o femeie de 66 de ani, din municipiul Suceava, despre faptul că în jurul orei 10.30, în timp ce se afla la domiciliul său, a fost apelată pe telefonul fix de către persoane necunoscute, care au încercat să o înşele prin metoda accidentul.

Femeia  se afla la domiciliul său, ocazie cu care a fost apelată pe telefonul fix  de către o persoană necunoscută care s-a recomandat a fi fiica sa care a precizat faptul că a fost implicată într-un accident rutier, din care a rezultat vătămarea gravă a unei femei, care ulterior a fost transportată la spital.

În aceste împrejurări suceveanca a aflat faptul că fiica sa riscă să fie arestată şi poate scăpa doar dacă îi va oferi o sumă de bani. Atunci, femeia a precizat faptul că în casă dispune doar de suma de 1.200 lei, banii de pensie, însă mai are depusă la bancă şi suma de aproximativ 7.500 lei, dar pentru că este sâmbătă, iar  la bancă nu este deschis, persoana de la telefon a întrebat-o pe femeia de 66 de ani dacă nu dispune şi de alte bunuri sau valori, cum ar fi aur.

La scurt timp suceveanca și-a dat seama că sunt neconcordanțe între vocea persoanei respective și a fiicei sale, după care a închis telefonul.

După încă o oră, Poliţia Municipiului Suceava a fost sesizată de o femeie de 70 de ani, din municipiul Suceava, despre faptul că în jurul orei 12.30, în timp ce se afla la domiciliul său împreună cu familia, a fost apelată pe telefonul fix de către persoane necunoscute, care au încercat să o înşele prin metoda accidentul.

Femeia se afla la domiciliul său împreună cu familia sa, ocazie cu care a fost apelată pe telefonul fix  de către o persoană necunoscută care s-a recomandat a fi fiica sa şi a fost implicată într-un accident rutier, din care a rezultat vătămarea gravă a unei femei, care ulterior a fost transportată la spital.

Imediat după, femeia a întrebat-o pe acea persoană dacă nu cumva are şi un avocat, iar ulterior, la telefon a venit un bărbat care a susținut a fi avocatul fiicei sale. Atât avocatul cât şi presupusa fiică nu au spus cum se numesc, moment în care femeia şi-a dat seama că urmează să fie înşelată, după care a închis telefonul.

Tot sâmbătă, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată de un bărbat  de 51 de ani, din municipiul Suceava, despre faptul că în noaptea de vineri spre sâmbătă,  în jurul orei 00.15, în timp ce se afla la domiciliul său împreună cu familia, a fost apelat pe telefonul fix de către persoane necunoscute, care au încercat să îl înşele prin metoda accidentul.

Bărbatul a fost apelat pe telefonul fix  de o persoană necunoscută care s-a recomandat a fi sora lui, precizându-i că a fost implicată într-un accident rutier cu victime, din care a rezultat vătămarea unei femei, care ulterior a fost transportată la spital.

           În timpul convorbirii, femeia i-a solicitat suma de 5.000 Euro, spunându-i că banii îi sunt necesari să achite operaţia persoanei accidentate, pentru a nu face plângere, iar la telefon a venit şi un bărbat care s-a recomandat avocat.

Suceveanul a întrebat-o pe presupusa soră data de naştere a lui, aceasta nu a spus nimic, după care a închis telefonul, moment în care şi-a dat seama că urma să fie înşelată de acele persoanele.

Tot sâmbătă, Secția 3 Poliție Rurală Marginea a fost sesizată de către o femeie de 68 de ani, din comuna Dornești, despre faptul că o persoană necunoscută a încercat să o înșele folosind metoda „accidentul”.

Femeia locuiește împreună cu soțul ei, iar fiul acestora este stabilit în Belgia de 5 ani, iar sâmbătă în jurul orei 18.00, a fost contactată telefonic de un bărbat care s-a recomandat drept fiul acesteia. În cadrul discuţiei telefonice purtate, interlocutorul a susţinut că a avut un accident rutier, o informa că se află la poliție și că are nevoie urgent de suma de 5.000 de euro. La discuția telefonică a asistat soțul femeii care și-a dat seama după timbrul vocal al apelantului că nu e vorba de fiul celor doi.

Ulterior, soțul susnumitei a luat telefonul și i-a solicitat apelantului mai multe detalii despre familie, însă apelantul a închis apelul.

În toate cazurile s-au întocmit dosare penale privind tentative la infracţiunea de „înşelăciune”.

 

Metoda „Accidentul” reprezintă schema prin care un necunoscut, care de obicei se dă drept avocat, medic, poliţist sau amic, contactează telefonic rudele unei persoane despre care povestesc că a fost implicată într-un accident rutier grav sau o altă ilegalitate şi că rudele respective trebuie să plătească urgent victimelor accidentului o anumită sumă de bani pentru  eliberarea rudei  din arest sau pentru a o scăpa de la închisoare (de obicei fiul celor apelaţi telefonic), notează Poliția Județeană Suceava.

Victimele acestui tip de infracțiune sunt, în general, persoane în vârstă, cărora, în momentul în care răspund apelului telefonic, li se aduce la cunoştinţă un scenariu de natură să producă o stare emoțională puternică, afirmându-se faptul că fiul sau fiica ar fi fost implicaţi într-un grav accident rutier.

În această situaţie creată, persoana vătămată este determinată să depună diferite sume de bani la societăți de curierat financiar, pe numele unor persoane sau să înmâneze direct sumele de bani către anumite persoane indicate.

„Este normal ca orice părinte să-şi ajute copilul aflat în nevoie. Însă, înainte de a efectua orice demers în acest sens, este bine să verificaţi informaţiile primite.  În prezentul tip de înşelăciune, infractorii se bazează în primul rând pe puternica reacţie emoţională pe care vestea dată o produce, şi anume starea de şoc şi teama; acestea sunt elementele pe care mizează răufăcătorii, ştiind că majoritatea oamenilor acţionează precipitat în asemenea situaţii.

Astfel, mizând pe o stare de tulburare profundă pe care o poate avea orice persoană la aflarea unei veşti că unei persoane dragi i s-a întâmplat ceva, infractorii contactează telefonic victimele, se recomandă de regulă a fi avocaţi, medici sau chiar poliţişti şi le relatează persoanelor înşelate că cineva drag a suferit un accident sau alte evenimente neplăcute şi că este necesar pentru acordarea asistenţei juridice sau medicale, transmiterea de urgenţă a unei sume de bani. Evident unii cetăţeni, profund emoţionaţi de primirea unei asemenea veşti, transmit infractorilor, în urma indicațiilor telefonice primite, sumele de bani solicitate. În cele din urmă, victimele își dau seama că au fost înșelate, și că evenimentul neplăcut nu a avut loc, dar rămân cu paguba materială şi şocul emoţional survenit în urma aplicării acestui mod de operare”, menționează Poliția Suceava.

 

Trebuie remarcat, că în urma activităţilor preventive şi de informare intense, tot mai multe  persoane au dat dovadă de luciditate şi responsabilitate şi au sesizat imediat poliţia.

 

„Polițiştii suceveni vin în ajutorul cetățenilor și le recomandă ca, în situația în care primesc un telefon în care sunt anunțați că o rudă a fost implicată într-un accident, să nu se impacienteze și să verifice veridicitatea informației, în primul rând apelând ruda care ar fi fost implicată în accident sau alte persoane apropiate acesteia. Dacă situația prezentată prin telefon se dovedește a fi ireală, trebuie anunțată în cel mai scurt timp poliția, la telefonul unic de urgențe 112 sau cea mai apropiată unitate de poliție, reținând cât mai multe date utile în anchetă”, se mai arată în comunicat.

 

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordaţi  prin această metodă şi să nu dea curs unor astfel de solicitări.

În primul rând trebuie ştiu faptul că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare. Prima este autosesizarea poliţiştilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condiţiile legii. În cazul în care există doar pagube materiale, poate opera înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.(N.B.)