Accesul spre Rarău pe timp de iarnă se va putea face prin Pojorâta, tronsonul urmând să fie deszăpezit, drumul Gemenea-Codrii Seculari este inclus la nivelul doi de viabilitate, iar drumul spre aeroport va fi deszăpezit permanent

Accesul spre Masivul Rarău pe timp de iarnă se va putea face prin Pojorâta, tronson de drum care va fi deszăpezit, în condițiile în care drumul Transrarău spre Chiril va fi închis pe perioada sezonului rece.

 

Consiliul Județean Suceava a adoptat, luni,  o hotărâre prin care se stabilește prioritatea deszăpezirii drumurilor județene pe timp de iarnă, fiind stabilite patru categorii de funcționalitate.

Astfel, pe nivelul 1 de viabilitate se încadrează drumurile care leagă judeţul Suceava de judeţele învecinate, drumurile ce leagă zone cu populaţie numeroasă care nu poate fi aprovizionată pe rute ocolitoare, zone industriale importante care trebuie aprovizionate cu materii prime, alimente sau forţă de muncă.

Președintele Gheorghe Flutur a spus că este încadrat pe primul nivel de viabilitate și drumul judeţean DJ 290A, km 0+000 – 3+200 Salcea (DN29) – Aeroport, în vederea asigurării circulaţiei spre Aeroportul ” Ştefan cel Mare-Suceava”.

Pe nivelul 2 de viabilitate se încadrează drumurile ce leagă centrele de comună cu orașele, sau centrele de comună între ele, drumurile care se racordează cu drumurile naţionale și asigură accesul spre frontieră, precum și drumurile care traversează zone turistice.

Flutur a spus că în acest nivel a fost inclus și drumul Gemenea-Codrii Seculari, care până în prezent era în gradul trei de viabilitate.

Nivelul 3 de viabilitate cuprinde restul drumurilor judeţene unde se intervine cu mijloace locale sau în caz de necesitate în timp ce nivelul 4 de viabilitate cuprinde sectoare de drumuri cu trafic redus, motiv pentru care cheltuielile pentru menţinerea în stare de viabilitate sunt mari și nu pot fi justificate din punct de vedere economic.

Gheorghe Flutur a spus că accesul spre Masivul Rarău va fi deschis prin Pojorâta, și că va fi închis tronsonul prin Chiril deoarece traseul drumului este în zonă montană cu teren accidentat, declivităţi mari și lățimea părții carosabile cu dimensiuni reduse.

De menționat este că pe drumurile judeţene încadrate pe nivel 3 și 4 de viabilitate, agenţii economici interesaţi vor putea executa lucrări de deszăpezire și combatere a lunecușului numai cu acordul prealabil al administratorului drumului, respectiv al Direcţiei Judeţene de Drumuri și Poduri Suceava în calitate de instituție subordonată Consiliului Judeţean Suceava.(T.B.)