Grupul EGGER cu activitate și în județul Suceava a obținut un bilanț pozitiv la jumătatea anului fiscal, iar cea mai mare creștere a cifrei de afaceri a fost înregistrată în segmentul produselor de mobilier și design interior. Grupul a a continuat investițiile în dezvoltare în aproape toate fabricile


Intră acum și în grupul de

Grupul EGGER, cu sediul central în St. Johann in Tirol (Austria), a reușit să folosească în avantajul său situația economică globală în primul semestru al exercițiului financiar 2018-2019 (la 31 octombrie 2018). Acesta s-a încheiat cu o cifră de afaceri consolidată de 1,43 miliarde de euro și un rezultat operațional ajustat (EBITDA) de 231,4 milioane de euro, iar perspectiva pentru cel de-al doilea semestru este, de asemenea, optimistă, se arată într-un comunicat al companiei.

„În ultimele șase luni am reușit să folosim situația economică generală pozitivă în avantajul nostru. Am folosit capacitățile celor 18 fabrici moderne ale noastre și am obținut aceste cifre de afaceri și rezultate satisfăcătoare împreună cu cei 9.600 de angajați ai noștri din prezent”, afirmă Thomas Leissing, Conducere Grup Director Financiar / Administrativ / Logistică și purtător de cuvânt al Managementului Grupului EGGER, în ziua publicării bilanțului. Cifra de afaceri a grupului EGGER pentru prima jumătate a exercițiului financiar 2018/19 a ajuns la 1.432,0 milioane de euro și a depășit cu 8,2% nivelul din anul precedent. Rezultatul EBITDA ajustat (rezultatul înainte de dobânzi, impozite și depreciere; reevaluarea în Argentina conform IAS 29/balanța inflației nu a fost luată în considerare) a crescut cu 4,0%, până la 231,4 milioane de euro. Marja EBITDA ajustată de 16,2% (în anul precedent: 16,8%) se află încă la un nivel bun.

Compania arată că cea mai mare creștere a cifrei de afaceri, cu 76,5%, a fost înregistrată de EGGER în segmentul produselor de mobilier și design interior (Produse Decorative EGGER).

Vânzările din acest segment au crescut pe toate piețele geografice relevante față de anul precedent și au atins un total de 1.222,6 milioane euro (+3,8%). Atunci când vine vorba de pardoseli (Pardoseli EGGER), situația pieței rămâne dificilă în întreaga Europă. Cu toate acestea, volumele de la Gagarin (RU) au crescut, în special pe piața rusă. Aceasta înseamnă că divizările au crescut la 225,3 milioane de euro (4,7%), ceea ce reprezintă 14,1% din cifra de afaceri totală. EGGER raportează pentru prima dată în bilanțul semestrial segmentul nou creat „Altele”. Acesta include funcții ale Grupului, fabrica de cherestea de la Brilon (DE) și, în prezent, fabrica din Concordia, Argentina, preluată în 2017. Acest segment are o cifră de afaceri de 151,1 milioane euro și contribuie, la momentul de față, cu 9,4% la cifra de afaceri a Grupului.

Proiectele de dezvoltare continuă să înregistreze progrese

Aceste rezultate solide reprezintă baza pentru dezvoltarea ulterioară: În ultimele luni, Grupul EGGER și-a continuat investițiile în dezvoltare în aproape toate fabricile, inclusiv în capacități suplimentare sau optimizări logistice.

Acest lucru este vizibil în special în cea de-a 19-a locație a fabricii EGGER din Biskupiec, Polonia. În ultimul an și jumătate am construit acolo cea mai modernă fabrică de materiale pe bază de lemn din Europa. Lucrările de construcție și asamblare sunt în mare parte finalizate. Sperăm să putem începe producția în următoarele săptămâni.”, afirmă Walter Schiegl, Conducere Grup Director Tehnic/ Producție. Pe de altă parte, EGGER se află încă în etapa de început în ceea ce privește construcția din Lexington, Carolina de Nord (SUA). Ceremonia de începere a lucrărilor pentru facilitățile de producție ale acestui proiect greenfield a avut loc la începutul lunii noiembrie.

În primele șase luni ale exercițiului financiar 2018/19 au fost realizate investiții de 242,9 milioane de euro (în anul precedent: 264,4 milioane de euro). 40,4 milioane de euro (în anul precedent: 36,3 milioane de euro) au fost cheltuite pentru investiții în întreținere și 202,5 milioane de euro (în anul precedent: 228,1 milioane de euro) au fost investiți în scopul dezvoltării, inclusiv achiziții. Și numărul de angajați crește odată cu investițiile: În data de 31.10.2018, EGGER avea 9.617 angajați (media anuală: 9,422; +10,4 % comparativ cu anul precedent).

Pentru al doilea semestru al exercițiului financiar, EGGER preconizează o dezvoltare stabilă pe toate piețele din Europa și din Rusia. Perspectiva pentru cel mai mare segment de produse, Mobilier și Design Interior, este stabilă pentru toate locațiile. Ulrich Bühler, Director Vânzări/ Marketing la nivelul Grupului EGGER, crede că provocarea pentru EGGER o va reprezenta încă relativ noul mediu din piața din America de Sud: „În primul rând, provocările le reprezintă nivelul ridicat al inflației și scăderea valorii pesoului din Argentina. Obiectivul nostru în această privință constă în extinderea vânzărilor, limitate până în prezent, din această locație în alte regiuni din America de Nord și de Sud. Suntem bucuroși că am reușit să integrăm pe deplin noua noastră fabrică din Concordia în toate procesele grupului.”

Pentru segmentul de pardoseli, EGGER contează pe o evoluție stabilă spre o ușoară creștere în Europa de Vest, având în vedere contextul concurențial. În Rusia și în țările învecinate se preconizează o creștere în ceea ce privește pardoselile laminate. Pe piața de OSB, situația recentă pozitivă a cererii va fi afectată de oscilațiile sezoniere, dar cererea de produse de construcții va continua să se afle la un nivel bun și în anul 2019.

Pe lângă incertitudinea geopolitică și evoluția valutară și a inflației din Argentina, dezvoltarea piețelor de materii prime și, în special, lipsa lemnului reprezintă un risc important pentru EGGER. Compania controlează acest lucru prin punerea în funcțiune a capacităților suplimentare și a investițiilor pentru îmbunătățirea situației materiilor prime și a energiei, precum și prin optimizarea continuă a utilizării materialelor și a structurii costurilor. EGGER se așteaptă ca aceste măsuri să asigure o utilizare practică integrală a capacităților de producție în toate fabricile pentru al doilea semestru al exercițiului financiar 2018/2019.

Raportul financiar semestrial EGGER pentru exercițiul financiar 2018/2019 este acum disponibil la adresa www.egger.com/credit-relations.

EGGER este o companie de familie, înființată în anul 1961, are aproximativ 9.600 de angajați. În 18 fabrici aplatasate în întreaga lume, aceasta produce o gamă variată de produse din materiale pe bază de lemn (plăci de PAL, OSB și MDF), precum și cherestea. EGGER are clienți din întreaga lume în industria mobilei, distribuția lemnului și în magazinele de bricolaj. Produsele EGGER se găsesc în nenumărate arii ale vieții private și publice, inclusiv în: bucătării, băi, dormitoare, birouri, hoteluri și magazine. EGGER este un furnizor al unei game complete de produse pentru industria mobilei, design interior, construcții din lemn și pardoseli laminate.


Intră acum și în grupul de