Două sute de tineri au constituit Asociația Tinerilor Ortodocși Români Suceava. PS Damaschin: N-aș dori ca ATOR Suceava să ajungă o castă. Să arătăm deschidere și față de cei care, deocamdată, nu au aceeași tărie a credinței pe care nădăjduim că o avem cei mai mulți dintre noi.


Intră acum și în grupul de

Cu binecuvântarea IPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor, în prezența PS Damaschin, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, Vineri, 30 Ianuarie 2019, la ceas de seară, tineri mulți, cu gânduri bune și inimi deschise, au răspuns strigării ce s-a făcut pentru un moment istoric: înființarea Asociației Tinerilor Ortodocși Români (ATOR) Suceava. S-a întâmplat de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, înainte de Ziua Internațională a Tineretului Ortodox (2 Februarie), se arată într-un comunicat de presă al ATOR Suceava.

Sursa citată arată că aproximativ 200 de tineri au fost prezenți în Sala de Conferințe a Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor. Ei au venit plini de entuziasm cu dorința de a pune serios umărul la treabă la înființarea Familiei ATOR Suceava, cu ajutorul Bunului Dumnezeu.

Părintele Justinian Cojocar de la Biserica „Sfântul Dumitru” Suceava, cel desemnat să coordoneze ATOR Suceava, a spus: „Voi, dragi tineri, sunteți viitorul țării și al Bisericii! Am mare încredere în voi! Momentul în care ați pășit pe ușa acestei încăperi este istorie. Scopul ATOR Suceava este menținerea, apărarea și promovarea credinței și valorilor spiritualității creștin ortodoxe. Deviza ATOR este: un creștin adevărat îl iubește pe Dumnezeu și nu se rușinează de El. De aceea, pornim cu Dumnezeu în suflet și-i cerem ajutorul să ne dea sănătate, putere, luminarea minții și dragoste ca să reușim să trăim frumos, creștinește. E minunat să trăiești creștinește, să fii pe plac lui Dumnezeu și oamenilor. Dragi tineri, să fiți credincioși, curajoși, mărinimoși, veseli! Să fiți îndrăzneți!”

Proiectele prezentate de părintele includ activități liturgico-misionare, culturale, sociale, educative, sportiv-turistice: „Ne propunem să-i atragem pe tineri! Ne propunem s-arătăm că suntem creatori și originali, dar, neuitând niciodată că Dumnezeu limpezește mintea omului și dă putere omului”.

Părintele Bogdan Hrișcă, inspector școlar pentru Religie din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, a încredințat pe tineri și pe părintele Justinian Cojocar de tot sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Suceava: „Vă felicit pentru că sunteți în număr așa de mare, tineri care îmbrățișați aceleași valori, aceleași virtuți, virtuți pe care societatea contemporană le pierde sau poate le confundă adesea cu anumite nonvalori. Sunteți la cea mai frumoasă vârstă a vieții voastre, dar în același timp, și la cea mai dificilă vârstă a vieții pentru că acum vă conturați visul vieții. Începeți să trăiți și să lucrați la visul vostru, la ceea ce doriți să deveniți mâine. Vă asigur că alături de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Inspectoratul Școlar Județean Suceava vă va sprijini în toate activitățile pe care le veți desfășura”.

Părintele Paul Valenciuc, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților: „Am văzut visurile tinerilor. Avem și sprijinul Inspectoratului și știam de la început că avem binecuvântarea celor doi chiriarhi ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Această seară este o treaptă din scara care duce la comuniune. Comuniunea înseamnă să împărtășești. Comuniunea înseamnă să știi să-ți pleci capul și să asculți povața. Comuniunea înseamnă să știi să-i fii aproape celui de lângă tine și, mai presus de orice, comuniune înseamnă să știi că ceea ce faci, nu faci pentru tine, ci pentru cel de lângă tine”.

Gabriela Pipirig, Coordonator al Departamentului de Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor: „Sunt în seara asta în mijlocul D-voastră pentră că, așa cum spunea și părintele, aici la Suceava se întâmplă un fapt istoric. ATOR este o altfel de școală. Dacă acum chiuliți de la câteva ore, de la ATOR nu să prea puteți chiuli. Dacă vă asumați o răspundere va trebui să o duceți la capăt. Vă văd motivați, voinici și oșteni de frunte. Asta înseamnă că atunci când părintele Justinian vă va întreba cine dorește să se implice, numărul vostru va fi mare. Va fi o școală de smerenie, nu este ușor să lucrezi cu cineva. Chiar dacă îți este prieten, e altceva să lucrezi cu el. Vă aduc în dar prietenia noastră!”

PS Damaschin a rostit la finalul întâlnirii cu tinerii următoarele:

„Va multumesc că ați venit în seara aceasta, vă mulțumesc pentru tot ce veți face de acum înainte și pentru ca tot ce veți face de acum înainte să dureze vreau să vă pun trei gânduri la suflet.

Primul dintre ele: ca să reziste, să ființeze, să dureze și să se propage ce facem noi bun nu putem să facem asta doar noi. Deci, avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu. Cum spune românul, totdeauna lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu. Câtă vreme vom sta în ograda Bisericii, sub umbra Bisericii, lucrurile vor merge bine. Dacă ne vom sectariza, atunci nu vor fi roade. Roadele nu vin doar din lucrarea noastră, ci cu binecuvântarea lui Dumnezeu. Binecuvântarea lui Dumnezeu se cere în genunchi. Deci, stăm sub acoperișul Sfintei Biserici.

Apoi, pentru a fi credibili, oamenii trebuie să vadă ceva. Vorbele sunt insuficiente. Dincolo de lucrurile frumoase care ne vor bucura pe noi împreună, vor trebui să primeze în activitatea noastră, și aici mă includ și pe mine, pentru că aș vrea să mă considerați parte a ATOR Suceava.

Vreau să vă transmit un gând al Părintelui Arhiepiscop Pimen. El a subliniat foarte mult această implicare în social ca oamenii să vadă ceva de la noi și să se bucure și să dea slavă lui Dumnezeu că se întâmplă ceva bun în Biserică, dar văzut cu ochii lor, de oameni care nu întotdeauna știu să citească cele ale Bisericii așa cum sunt cele ale Bisericii. M-as bucura să ne vedem pe toți acționând concret. Acesta este al doilea gând și să nu-l uităm pe primul.

Al treilea gând: N-aș dori ATOR Suceava să ajungă o castă, o adunare numai noi cu noi. Să fim deschiși. Sunt și ei tineri și ei trebuie să fie cu noi. Ne deschidem și față de cei care nu sunt în Sfântul Altar, ci și pentru cei care sunt în biserică, dar, metaforic vorbind,  mai în pridvor, pe la început. Nu știm noi cum evaluează Dumnezeu inimile lor. Deci, să arătăm deschidere și față de cei care, deocamdată, nu au aceeași tărie a credinței pe care nădăjduim că o avem cei mai mulți dintre noi.

Tinerii care nu sunt atât de apropiați de Biserică nu trebuie să vadă în ATOR-iști niște figuri închircite, fețe triste, ochi pleoștiți, haine lungi pseudomonahale. Deci, trebuie să vadă oamenii în noi oameni integri, cu capul pe umeri, cu picioarele pe pământ și cu mintea în Cer, la Dumnezeu. Trebuie să vadă persoane care vor să ajute, care nu-s numai bine ei cu ei, așa în singurătatea asta care mai mult vatămă decât folosește. Deci, să fiți, așa cum îmi place mie să spun, niște „trădători” în sensul bun ai frumuseții credinței noastre. Cei care se întâlnesc cu D-voastră trebuie să-și pună întrebarea: „De ce tânărul acesta poate să fie așa de bucuros și eu nu-s?”. „De ce el se bucură el atunci când iese de la o slujbă și eu când ies dimineața de la discotecă nu sunt bucuros ca el sau sunt bucuros doar până când ajung acasă și m-am despărțit de prietenii mei și m-am retras singur în camera mea?”

Deci, asta trebuie să afișăm noi. Să nu credem că noi suntem vârful ice-berg-ului, noi suntem în Himalaya tineretului credinței ortodox, sus numai noi și ceilalți sunt la periferie. Ne deschidem, toți sunt tineri, colegi de-ai noștri. Ne-am bucura să fie și ei cu noi, dacă vor vrea, nu-i forșează nimeni.

Deci, stăm sub umbra Bisericii pentru ca Dumnezeu să binecuvânteze inițiativele noastre bune. Suntem deschiși, toți sunt frații noștri și Doamne-ajută să se deschidă ușile acestui ATOR către toți cei care vor să fie împreună bucuroși cu noi și cu Dumnezeu. Înainte! Început bun să fie acesta!”

Prezent și el la eveniment, părintele Viorel Ilișoi, Protopop de Suceava I, a amintit de începuturile înființării Asociației, în care tânăra Anastasia Roșioru, îndrumată de pr. Justinian Cojocar, a avut un rol deosebit. De asemenea, el a salutat inițiativa noastră și a spus că va fi alături de noi în toate întrucât tinerii sunt vlăstarele Bisericii.

Anastasia Roșioru, elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava, s-a bucurat de acest moment zicând: „Noi suntem tinerii de astăzi, adulții de mâine. Viața e frumoasă și noi tinerii vrem să arătăm lumii cât de frumos trăim noi creștinește. Dumnezeu dă sens vieții noastre și vă așteptăm alături de noi! ”.

Asociația Tinerilor Ortodocși Români (ATOR) Suceava are ca patroni spirituali pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava și Sfântul Voievod Ștefan cel Mare.(N.B.)


Intră acum și în grupul de