Medicii de familie cu mai puţin de 1.500 de pacienţi îşi vor închide cabinetele


Intră acum și în grupul de

Reprezentanţii Asociaţiei Medicilor de Medicină Generală Suceava au anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că medicii de familie cu mai puţin de 1.500 de pacienţi îşi vor închide cabinetele, din cauza procentului prea mic alocat medicinii de familie în 2009. Dr. Doina Draga Buimistriuc şi Irina Badrajan, preşedintele şi respectiv, purtătorul de cuvânt al acestei organizaţii profesionale, au explicat că, prin bugetul din acest an, sumele alocate medicinii de familie sunt cu 40,69% mai mici decât cele din 2008 şi şi-au exprimat îngrijorarea că 70% din cabinetele de la oraş, cu un număr mai mic de asiguraţi, vor da faliment, ceea ce înseamnă că spitalele vor fi sufocate de pacienţi.

Medicii de familie suceveni avertizează că perspectiva sumbră care se conturează îi va determina pe doctori să ia drumul străinătăţii şi au solicitat sprijinul populaţiei şi al forurilor competente în vederea prevenirii acestei situaţii.
„Proiectul de buget pe 2009 prevede doar 5,4% pentru asistenţa medicală primară. O astfel de finanţare înseamnă colapsul bazei piramidei sistemului de sănătate. Mai mult, prevederile pentru 2010 şi 2011 nu dau şanse nici măcar norocoşilor care vor supravieţui în 2009”, a subliniat Draga Buimistriuc.

La rândul său, dr. Irina Badrajan a arătat că, în 2008, un cabinet de medicină de familie cu 1.500 de asiguraţi înscrişi pe liste a avut un venit mediu de 6.000 lei din plata pe cap de pacient şi de 1.000 lei din încasările pe serviciu, la valorile punctelor corespunzătoare foii de buget din anul 2008, de unde rezultă un venit brut de 2.000 lei – din care au trebuit plătite cheltuielile de asigurări sociale, contribuţia la fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi impozitul pe venit – ceea ce înseamnă că venitul lunar net a fost de 1.200 lei.

Aceasta a mai menţionat că, anul acesta, în condiţiile în care bugetul s-a diminuat cu peste 40%, cabinetele vor trebui să-şi reducă drastic cheltuielile, micşorând inclusiv salariile angajaţilor şi renunţând chiar la o parte dintre aceştia. Totuşi, chiar şi cu aplicarea acestor măsuri radicale, cabinetele cu mai puţin de 1.500 de asiguraţi nu mai au nici o şansă să funcţioneze. „Într-un asemenea an de austeritate, am fi înţeles stagnarea finanţării asistenţei medicale primare, ca şi în celelalte segmente, dar nu putem accepta ca austeritatea să se resimtă în medicina de familie, în condiţiile în care, la unele subcapitole creşte procentul alocat cu 40%, iar la celelalte scăderea este cuprinsă între 5 şi maximum 13%”, mai spun medicii suceveni.
Reprezentanţii Asociaţiei Medicilor de Medicină Generală Suceava au solicitat cel puţin păstrarea aceleaşi foi de buget pentru medicina de familie şi în 2009, afirmând că, prin diminuarea bugetului cu 40%, populaţia va rămâne fără o parte din serviciile medicale de bază.


Intră acum și în grupul de