Peste 3.150 de cereri de înscriere în clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2019-2020 au fost depuse în judeţul Suceava în perioada 4-11 martie

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, inspectorul şcolar Cezar Anuţei, a declarat că în judeţ au fost depuse data de 4 martie şi până luni, la ora 14,00, 3154 de cereri de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2019-2020.

El a spus că pentru anul şcolar 2019-2020 sunt prevăzute 352 de clase pregătitoare cu 7010 elevi, din care 7 clase cu 150 de elevi în învăţământul particular şi 5 clase cu 38 de elevi în învăţământul special, restul claselor fiind în învăţământul primar de masă.

De menţionat este că prima etapă din procesul de completare și depunere a cererilor de înscriere a copiilor în învățământul primar se desfășoară între 4 și 22 martie.

Conform Calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale, părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali pot completa cererea-tip de înscriere online sau la secretariatul unității de învățământ în care se dorește înscrierea copilului, iar validarea cererii-tip este obligatorie și se realizează în unitatea de învățământ în care se dorește înscrierea, în prezența părintelui și a unui membru al comisiei (cel puțin), de luni până vineri, inclusiv,  între orele 8 – 18:00 .

În clasa pregătitoare pot fi înscriși copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2019, inclusiv, în timp ce pentru copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019, inclusiv,  la solicitarea părinţilor, copiii pot fi înscriși dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă că aceştia sunt pregătiţi pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.

De precizat este evaluarea dezvoltării psihosomatice a preşcolarilor din judeţul Suceava care împlinesc 6 ani după 1 septembrie 2019 şi doresc să se înscrie în clasa pregătitoare se desfăşoară în opt centre organizate la sediul CJRAE şi la Grădiniţa cu Program Prelungit “Prichindel” din Suceava, la GPP” Micul Prinţ” din Rădăuţi, la GPP nr.1 “Guliver” Fălticeni, la GPP “Căsuţa piticilor” din Gura Humorului, la Şcoala Gimnazială “Bogdan Vodă” Câmpulung Moldovenesc, la Liceul Teoretic “Ion Luca” Vatra Dornei şi la Liceul Tehnologic ”Ion Nistor” din Vicovu de Sus.

Evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor se efectuează în perioada 26 februarie – 20 martie 2019, iar potrivit CJRAE Suceava, în perioada 26 februarie-8 martie 2019, s-a realizat evaluarea dezvoltării psihosomatice pentru 467 de copii.

Conform MEN, pe  29 martie 2019 vor fi afişate atât în unităţile de învăţământ, cât şi pe site-urile acestora şi ale inspectoratelor şcolare judeţene/ISMB, listele copiilor înscriși după prima etapă și numărul locurilor rămase libere.

Sursa citată menţionează că a doua etapă pentru completarea/depunerea cererilor-tip de înscriere este programată între 2 și 8 aprilie a.c. și se adresează copiilor care nu au fost înscriși/nu au participat în prima etapă, cererile fiind completate din nou, în funcție de locurile disponibile.

Listele finale vor fi afișate în data de 11 aprilie. Între 12 și 19 aprilie, inspectoratele școlare vor centraliza și soluționa cererile părinților/tutorilor legal instituiți/reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși în vreo unitate de învățământ. De asemenea, va fi soluționată orice altă situație privind înscrierea în învățământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul educațional al copilului, mai precizează MEN.

(L.B.)