Jandarmi suceveni avansați în grad, de Ziua Jandarmeriei Române

Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava și Școala Militară de Subofițeri Jandarmi Fălticeni au organizat miercuri, 3 aprilie a.c., la Muzeul de Istorie din Suceava, cu prilejul Zilei Jandarmeriei Române, un simpozion privind istoricul instituției și o expoziție în cadrul căreia au fost prezentate obiecte descoperite în județul Suceava, în locurile în care s-au desfășurat luptele din cele două războaie mondiale.

După prezentarea de către prefectul judeţului Suceava, Mirela – Elena Adomnicăi, a mesajului ministrului afacerilor interne adresat jandarmilor cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, s-a desfășurat ceremonialul militar de înaintare în gradul următor, înainte de termen, a ofițerilor și subofițerilor care s-au remarcat prin modul de îndeplinire a misiunilor şi atribuţiilor de serviciu și care au îndeplinit condițiile legale.

Astfel, prin ordin al ministrului afacerilor interne, 2 ofiţeri au fost înaintați în gradul următor înaintea expirării stagiului minim în grad, de la gradul de locotenent la gradul de căpitan, iar prin ordinele inspectorului șef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava și comandantului Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi Fălticeni, 3 subofiţeri au fost înaintaţi în gradul următor înaintea expirării stagiului minim în grad, de la gradul de plutonier major la gradul de plutonier adjutant.

Activitatea s-a finalizat cu intonarea Imnului Național de către corul „Glasul Bucovinei”, alcătuit din elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și coordonat de preotul militar Simion Cătălin.

Jandarmeria Română a sărbătorit, la 3 aprilie 2019, 169 de ani de când domnitorul moldovean Grigore Alexandru Ghica a semnat Legiuirea pentru reforma Corpului Slujitorilor în Jandarmi, document care prevedea faptul că Jandarmeria „este o putere înfiinţată pentru a priveghea siguranţa publică, ţinerea bunei rânduieli şi aducerea la împlinire a legilor”, executarea zilnică a unui serviciu ordinar, pe baza regulamentelor sale şi a unui serviciu extraordinar la solicitarea autorităţilor.

În conformitate cu legislaţia specifică, avansări înainte de termen pot avea loc cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române (3 aprilie) sau a Zilei Naţionale a României. De asemenea, în fiecare an, la data de 1 august, se înaintează în gradul următor militarii jandarmi care îndeplinesc stagiul minim în grad în cursul anului respectiv.

(M.T.)