Acasă Social Doar 60% din medicii de familie au intrat în posesia noilor reţete

Doar 60% din medicii de familie au intrat în posesia noilor reţete


Intră acum și în grupul de

Din cei 289 de medici de familie din judeţ care au contract cu CAS Suceava, până luni la ora 15:00, doar 195 şi-au ridicat noile formulare de reţete pentru prescrierea de medicamente cuprinse în sublista B, cu compensare de 90% din preţul de referinţă, pentru pensionarii care realizează venituri numai din pensii de până la 600 lei pe lună. Duminică, dată la care au fost solicitaţi de conducerea CAS să ridice formularele de reţete, s-au prezentat 113, iar luni, până la ora menţionată, încă 84. Cei mai conştiincioşi au fost medicii de familie din zona Suceava, unde funcţionează 56 de medici de familie, şi Siret, zonă cu 11 astfel de medici, unde circa 90% dintre ei şi-au ridicat formularele. În zona Vatra Dornei, luni la prânz, doar 4 medici din cei 24 şi-au ridicat reţetare.
”Facem precizarea că, în cazul în care unui pacient i se prescriu medicamente din cadrul sublistei B în regim de compensare 90% din preţul de referinţă, acestea vor fi trecute pe un formular distinct. Astfel, dacă un pensionar cu venituri mici mai are nevoie totodată şi de medicamente dintr-o alta sublistă, va primi două reţete separate. Motivul principal pentru care este necesară această separare a prescripţiilor acordate pensionarilor cu venituri mici are legătură cu procedurile de decontare a medicamentelor către farmacii, având în vedere că există două surse distincte de finanţare a compensării de 90% – Ministerul Sănătăţii (40%) şi CNAS (50%)”, menţionează conducerea CAS Suceava.

Începând cu 1 martie 2009, pensionarii cu venituri din pensii de până la 600 de lei lunar vor putea beneficia de medicamente subvenţionate în proporţie de 90%, astfel că circa jumătate din pensionarii României vor beneficia de acest program de protecţie socială. Este vorba de 650 de medicamente aflate în sublista B, care anterior erau compensate în procent de doar 50% din preţul de referinţă, indiferent de veniturile realizate din pensii. În general, sunt medicamente foarte folosite în special de persoanele în vârstă, necesare în tratamentul hipertensiunii arteriale, afecţiunilor circulatorii, pentru scăderea colesterolului, împotriva vertijurilor, tulburărilor capacităţii mentale etc.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version