Cifra de şcolarizare pentru noul an universitar nu va fi mai mică faţă de cea de anul precedent


Intră acum și în grupul de

Rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, Adrian Graur, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că ponderea locurilor bugetate alocate în 2008 universităţilor din regiunea de est a ţării, adică sudul Bucovinei şi restul Moldovei, este de un loc la 500 de locuitori, faţă de un loc la 250 locuitori în centrul ţării, 330 locuitori în vest şi 365 în sud. Adrian Graur spune că nu e o situaţie apărută în ultimii ani, ci „ne-am născut aşa”, şi că „nu avem o regiune economică dezvoltată”, aceasta explicând sărăcia şi „migraţia forţei de muncă din zona noastră spre alte zone ale ţării sau în străinătate”.
Rectorul Graur nu a precizat încă numărul locurilor bugetate scoase de universitate pentru anul academic următor, dar a comentat că nu e o scădere faţă de anul trecut, „dar nici o creştere cum am dori”.
În ce priveşte domeniile noi propuse de universitate, rectorul Graur menţionează că sunt câteva, dar ele vor fi „dictate de cerinţele candidaţilor”. „Până la urmă, e vorba şi de eficienţa economică, nu putem funcţiona cu 5-7 studenţi la un domeniu, asta conduce la risipă financiară şi a resurselor umane şi e un lux pe care nu ni-l permitem”, a precizat rectorul, menţionând că la Facultatea de Litere sunt domenii cu puţini studenţi. „Va trebui de văzut dacă nu vom şcolariza o dată la doi ani, dar asta va fi în funcţie de numărul candidaţilor care se vor prezenta la admitere”, a mai spus Adrian Graur.


Intră acum și în grupul de