Sindicaliștii din învățământul sucevean, bulversați de apariția unui pachet de legi trimis în Parlament


Intră acum și în grupul de

Trimiterea unui pachet de legi privind învățământul pentru dezbateri în Parlament a luat prin surprindere sindicaliștii suceveni, la fel ca și pe cei din țară, membrii Sindicatului Județean din Învățământ ”Spiru Haret” Suceava și ai Sindicatului ”Bucovina” al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) din Rădăuți declarându-se bulversați.

Ministerul Educaţiei a trimis în Parlament un pachet de legi pe care, susţin sindicaliştii, nu l-a discutat cu partenerii sociali şi care ar urma, astfel, să fie adoptat fără ca aceştia să fie consultaţi. ”Aşa cum este formulat în proiectul, se înţelege că ar fi vorba de modificarea Legii învăţământului. Iar dacă e aşa cum se înţelege, e foarte grav că ministerul nu a consultat partenerii sociali şi toţi factorii implicaţi”, susţin sindicaliștii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Potrivit proiectului ”Plan de acţiuni suplimentare rezultate din analiza raportului de ţară pe 2008 al Comisiei Europene”, publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei, pachetul de legi ar fi trebuit să ajungă în parlament până pe 13 martie. Proiectul se află în dezbatere publică pe site-ul Guvernului României, la Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE). ”Conform informaţiilor primite de la Ministerul Educaţiei, pachetul de legi privind învăţământul preuniversitar a fost trimis, pentru dezbateri, Parlamentului României, urmând, probabil, să intre pe ordinea de zi a comisiilor de specialitate din cele două camere, în această sesiune parlamentară”, au precizat reprezentanţii DAE.

Sindicaliştii din Educaţie sunt contrariaţi şi spun că nu ştiu de niciun pachet de legi, iar singurele modificări legislative de care au ştiinţă au fost luate prin ordin de ministru, fără discutarea lor prealabilă. ”Pachetul de legi o să-l cerem oficial de la minister, pentru că nu au fost niciun fel de discuţii pe el, nici nu l-am văzut. Dacă este vorba despre legile fostului ministru Adomniţei, noi am avut multe amendamente la ele, nu am căzut de acord în privinţa lor”, menționează membrii Federaţiei Educaţiei Naţionale.

În ciuda precizărilor făcute de DAE, reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că nu au trimis niciun pachet de legi la parlament, iar actele normative menţionate în proiectul publicat pe site vizează descentralizarea sistemului preuniversitar. Sindicatele afirmă că nici descentralizarea sistemului preuniversitar nu poate fi obiectul unui pachet de legi.


Intră acum și în grupul de