USV: Cursanți ai FDSA, cei mai buni responsabili cu protecția datelor


Intră acum și în grupul de

În luna februarie, Facultatea de Drept și Științe Administrative din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, anunța o nouă ofertă educațională  – cursul postuniversitar de formare pentru profesia de responsabil cu protecția datelor cu caracter personal.

Dezvoltarea ocupațiilor și nevoia de specialiști a obligat structurile academice să propună celor interesați oportunitatea de a absolvi un program de studii adaptat și foarte solicitat de piața muncii. Calitatea cursanților a generat, pe toată perioada, workshopuri care au lămurit norme juridice complexe și modul de aplicare a acestora. Examenele finale s-au susținut cu lucrări utile viitorilor responsabili.

Pentru a se evalua în raport cu alți specialiști în domeniu, trei dintre absolvenți au participat la competiția „Papiu Ilarian Data Protection Moot”, la finalul căreia a fost desemnat „Cel mai bun Responsabil cu Protecția Datelor”, eveniment organizat de  Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș, în parteneriat cu Asociația SOROCAPP și alte asociații profesionale, în data de 14 iunie 2019. Coordonatorul celor trei participanți a fost conf. univ. dr. Răzvan Viorescu.

Juriul competiției a fost alcătuit din profesioniști în domeniu, cercetători, profesori și practicieni, precum Dr. Irina Alexe – cercetător asociat, Academia Română, Dr. Nicolae-Dragoș Ploeșteanu – Centrul pentru Protecția Datelor,  Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș, Dr. Daniel-Mihail Șandru – Cercetător gr. I, Academia Română, și Dr.Raul Felix Hodoș – profesor la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș.

Această competiție presupune o analiză, evaluare și dezbatere a reacțiilor post-factum unor incidente de securitate care afectează drepturile și libertățile fundamentale ale omului, în special dreptul la protecția datelor cu caracter personal. Cauza ce evidențiază incidentul de securitate este una ipotetică, iar participanții la competiție au prezentat în cadrul unui eveniment public activitățile pe care le întreprind sau le propun să fie întreprinse pentru a trata riscurile la adresa datelor cu caracter personal și a genera conformare cu Regulamentul General privind Protecția Datelor.”, a explicat conf. univ. dr. Nicolae Ploeșteanu,.

Fiecare component al echipei câștigătoare „NordEst Team” a FDSA a obținut titlul de „Cel mai bun Responsabil cu Protecția Datelor din România”, aceștia fiind: Cătălina Lungu (Piatra Neamț), Daniela Simionovici (Iași), Marius Dan (Suceava), alături de Daniela Cireaşă de la Universitatea Danubius din Galați. (C.P.)


Intră acum și în grupul de