Raportul privind situația avorturilor la cerere în România: Din șapte spitale verificate din județul Suceava doar în unul se fac avorturi la cerere


Intră acum și în grupul de

În iunie 2019 a fost publicat raportul ”Refuzul la efectuarea avortului la cerere în România”, realizat de Centrul FILIA, în parteneriat cu ECPI – Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice.

Potrivit FILIA, rezultatele raportului sunt îngrijorătoare.

Pe scurt, organizația a monitorizat mai multe spitale publice din țară, cu scopul de a afla dacă în aceste spitale se fac avorturi la cerere. Monitorizare a fost realizată în luna aprilie 2019, înaintea sărbătorilor de Paște.

Printre spitalele contactate se numără și cele din Județul Suceava. Potrivit raportului, din cele șapte spitale contactate din județul nostru, doar în unul din ele se fac avorturi la cerere, pe când în cinci dintre ele nu se fac. De asemenea, la spitalul din Rădăuți nu a răspuns nimeni reprezentanților organizației.

Din cele 158 de spitale publice care au fost contactate și care au infrastructura necesară pentru a face întreruperi de sarcină se fac întreruperi de sarcină oricând în 40 de spitale din 24 de județe, dar niciunul din București (25.3% din spitalele care au răspuns).

Nu se fac întreruperi de sarcină la cerere în timpul sărbătorilor religioase în 36 de spitale din 19 județe (22.7% din spitalele care au răspuns).

Nu se fac deloc întreruperi de sarcină la cerere în 51 de spitale din 29 de județe (32.2% din spitalele care au răspuns).

Nu am putut primi mai multe informații prin telefon în 31 de spitale (19.6% din spitalele care au răspuns).

Sursa citată atrage atenția că nu există educație sexuală în școli, deși 76% dintre români consideră că ar trebui să fie predată (Barometru de Gen. România 2019).

În plus, această problemă survine pe fondul lipsei unui program național de contracepție și planning familial care să asigure în mod gratuit accesul femeilor la metode contraceptive.

Lipsa accesului la educație sexuală și metode contraceptive crește numărul sarcinilor nedorite și a problemelor de ordin medical, cât și al nașterilor în rândul adolescentelor, se arată în raport.

Centrul FILIA precizează că în România peste 10.000 de femei au murit ca urmare a interzicerii avortului în perioada comunistă, iar îngrădirea accesului femeilor la întrerupere de sarcină la cerere conduce la avorturi făcute în condiții improprii.

Organizația Națiunilor Unite a recunoscut că a nega dreptul femeilor la întreruperi de sarcină în condiții sigure, constituie un act de violență împotriva femeilor (CEDAW și CRPD, 2018), conchide raportul.


Intră acum și în grupul de