Peste 35 de amenzi şi 30 de avertismente aplicate de inspectorii sanitari veterinari suceveni în urma controalelor efectuate în luna iunie şi prima decadă a lunii iulie. Între unităţile sancţionate sunt şi cinci pensiuni


Intră acum și în grupul de

Peste 35 de amenzi şi 20 de avertismente aplicate de inspectorii sanitari veterinari suceveni în urma controalelor efectuate în luna iunie atât la unităţi care produc, depozitează, transportă şi valorifică produse alimentare de origine animală şi non animală, dar şi la stâne, cantoane silvice, în gospodării ale populaţiei care deţin porcine, în exploatatii ce deţin suine şi care sunt situate la periferia localităţilor.

Directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, medicul veterinar Dănuţ Corneanu, a informat, miercuri, într-un comunicat de presă că, în perioada 11 iunie- 9 iulie 2019, inspectorii sanitari veterinari suceveni au verificat unităţi în care se produc, depozitează, transportă şi valorifică produse alimentare de origine animală şi non animală, cu precădere în zonele de interes turistic, în scopul prevenirii apariţiei cazurilor de toxiinfecţie alimentară.

Astfel, au fost controlate 178 de astfel de unităţi, din care 5 abatoare, 11 unităţi de prelucrare a laptelui, 9 unităţi de procesare carne/carmangerii/măcelarii, o unitate de procesare a peştelui, 49 de unităţi de alimentaţie publică (restaurante/ pizzeria/ pensiuni turistice/ baruri/ fast food/ cantine/ catering, 10 laboratoare cofetarie/ patiserie, 82 de magazine alimentare/hypermarketuri/ supermarketuri, 3 pieţe agroalimentare şi 8 brutării.

El a spus că în urma acestor controale au fost aplicate 15 amenzi în valoare de 55 400 de lei, din care 5 amenzi în valoare de 23.000 lei  au fost aplicate în cazul a 5 unităţi de alimentaţie publică  pentru abateri de la normele de igienă, respectiv manipularea produselor alimentare  de origine animală cu încălcarea normelor de igienă, etichetare/depozitare  neconformă, alte 4 amenzi în valoare de 4.200 lei au fost aplicate la marketuri/supermarketuri/magazine alimentare pentru abateri de la norma de igienă şi etichetare/depozitare, o  amendă în valoare de 2.000 lei în cazul unei brutării, iar 5 amenzi în valoare de 26.200 lei  au fost aplicate în cazul unor pensiuni. Totodată, inspectorii sanitari veterinari au mai propus închiderea unui bar şi au sancţionat cu avertisment alte 20 de unităţi.

Directorul executiv al DSVSA Suceava a mai spus că în intervalul menţionat au fost efectuate verificări şi în domeniul sănătăţii şi bunăstării animale.

El a explicat că pentru prevenirea apariţiei Pestei Porcine Africane, medicii veterinari oficiali din cadrul DSVSA Suceava  au efectuat 174 controale la stâne, cantoane silvice, în gospodării ale populaţiei care deţin porcine şi nu sunt înregistrate în Baza Naţională de Date, în exploataţii ce deţin suine şi care sunt situate la periferia localităţilor.

Medicul veterinar sucevean a menţionat că au fost situaţii în care inspectorii sanitari veterinari au constatat încălcări ale legislaţiei

privind înmatricularea suinelor şi nerespectarea regulilor de biosecuritate fiind aplicate 21 de amenzi în valoare  de 24.600 de lei.

El  a arătat că alte trei controale au fost în exploataţiile comerciale de suine unde au fost verificate condiţiile de biosecuritate şi s-au recoltat probe pentru supravegherea activă a pestei porcine.

“Au fost verificate două exploataţii comerciale de creştere a puilor de carne în scopul stabilirii modului în care se respectă condiţiile sanitare veterinare în ceea ce priveşte supravegherea salmonelozelor”, a precizat Corneanu adăugând că în urma controalelor nu au fost depistate nereguli în aceste două unităţi.

Directorul executiv al DSVSA Suceava a arătat că alte verificări au fost efectuate la 81 circumscriptii sanitare veterinare de asistenţă, ce au vizat modul în care au fost decontate acţiunile sanitare veterinare şi cele de înmatriculare, iar 11 dintre acestea au fost verificate prin supracontrol .

Totodată,  controalele au vizat şi 13 exploataţii care deţin mai mult de cinci capete suine, verificându-se dacă sunt respectate condiţiile de biosecuritate şi de înmatriculare a suinelor, în 10 cazuri proprietarii fiind sancţionaţi cu avertismente.

(L.B.)


Intră acum și în grupul de