Direcţia de Sănătate Publică a atenţionat spitalele cu privire la gripa porcină


Intră acum și în grupul de

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a solicitat luni, spitalelor din judeţ, la cererea Ministerului Sănătăţii să monitorizeze şi să interneze toate cazurile suspecte de gripă. Potrivit şefului DSP Suceava, Alexandru Lăzăreanu, deocamdată s-a transmis doar o notificare prin care s-a avertizat asupra pericolului pe care îl reprezintă gripa porcină şi a necesităţii de a supraveghea eventualele cazuri de îmbolnăvire. „Aşteptăm să ni se comunice şi celelalte măsuri care urmează a fi luate”, a spus directorul executiv al DSP Suceava.

Comitetul de Coordonare al Ministerului Sănătăţii a luat luni, primele măsuri de prevenire şi control a apariţiei cazurilor de gripă umană cu tulpină de origine porcină.

Comitetul a stabilit, în primă fază, paşii care trebuie urmaţi în identificarea, transportul şi modalităţile de internare în cazul apariţiei unor cazuri suspecte.
Responsabilii de la Bucureşti au recomandat populaţiei să intensifice regulile de igienă personală – în special spălatul pe mâini – să folosească batista personală pentru tuse şi strănut, să evite automedicaţia şi călătoriile în zonele afectate. În cazul în care deplasările în respectivele locaţii sunt inevitabile, specialiştii MS recomandă respectarea cu stricteţe a regulilor de igienă personală.

Gripa umană cu tulpină porcină nu se transmite prin consumul de carne de porc preparată termic, iar simptomele ei sunt similare cu cele întâlnite în cazul gripei obişnuite.

Orice persoană care prezintă semne de gripă – febră, simptome respiratorii – şi care a călătorit, în ultima perioadă, în zonele afectate (SUA – California, Texas, Kansas, Ontario – şi Mexic) trebuie să se prezinte la medic şi să evite automedicaţia.


Intră acum și în grupul de