Concert pe scena Filarmonicii de Stat din Cernăuți de Ziua Limbii Române

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni va derula proiectul Ziua Limbii Române sărbătorită la Cernăuți, Ucraina, la  Cernăuți, în Ucraina, în 31 august 2019.

În cadrul concertului „România de acasă”, pe scena Filarmonicii de Stat din Cernăuți vor prinde contur momente artistice ce au rolul de a evidenția frumusețea graiului românesc, cât și de a contribui la menținerea identității culturale a românilor din regiunea Cernăuți.

Concertul extraordinar dedicat Zilei Limbii Române va începe la ora  16:00 și este prezentat de actrița Alexandra Velniciuc.

Artiștii care vor crea un cadru propice reapropierii românilor din teritoriul nord bucovinean de cultura română sunt: Ilie Caraș, Elena Merișoreanu, Ana Ilca Mureșan, Izabela Tomița și Gabriel Popescu, Victoria Costinean, Ansamblul „Alunelu” și Ansamblul „Izvoraș”.

În cadrul evenimentului este prevăzută și o ceremonie de decernare a diplomelor pentru cadrele didactice, persoanele importante care contribuie la conservarea și promovarea limbii și culturii române în regiunea Cernăuți, cât și pentru elevii români care s-au evidențiat prin merite deosebite la studiul limbii române sau materiilor predate în limba română.

Organizarea unor activități culturale, îndeosebi cu prilejul celebrării Zilei Limbii Române, va contribui la conservarea identității culturale românești și la reliefarea importanței utilizării limbii române în viața de zi cu zi a etnicilor români, și a importanței studierii limbii române sau a altor materii predate în limba română în școlile din regiunea Cernăuți, cât și în cadrul altor școli din orașe ucrainiene, care găzduiesc comunități de români, se arată într-un comunicata al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Proiectul se va implementa în parteneriat cu „Liga Tineretului Român din regiunea Cernăuți „Junimea”.

Acțiunea își propune să contribuie la procesul de conștientizare a  românilor din Cernăuți asupra rolului esențial pe care limba română îl joacă în formarea continuă și evoluția comunității de care aparțin.

Proiectele desfășurate cu ocazia Zilei Limbii Române se încadrează în Programul de Cultură, Civilizație și Spiritualitate Mihai Eminescu”, din Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.