„Voluntar pentru Rădăuți” un proiect prin care organizații neguvernametale active își prezintă, public, activitatea-la a treia ediție


Intră acum și în grupul de

În acest weekend, chiar în timpul Festivalului „Ochiul de Păun” de la Rădăuți, în zilele de 24 și 25 august a avut loc de a III-a ediție a proiectului „Voluntar pentru Rădăuți”, un proiect inițiat de asociația Rădăuțiul Civic care își propune ca în fiecare an să aducă organizațiile și grupurile neguvernamentale mai aproape de cetățeni, făcându-le cunoscută activitatea și munca din comunitatea rădăuțeană, anunță organizatorii.

Chiar dacă oficial, în registrul asociațiilor și fundațiilor sunt peste 100 de asociații înregistrate în Rădăuți, doar o foarte mică parte sunt active, iar oamenii dispuși să dea din timpul și energia lor pentru comunitate sunt încă destul de puțini. Anul acesta, au participat la proiectul „Voluntar pentru Rădăuți următoarele ONG-uri / grupuri de inițiativă:

  • Asociația Rădăuțiul Civic, asociație neguvernamentală, independentă, apolitică, a cărei misiune este să promoveze cetățenia activă, pentru un Rădăuți cu cetățeni cărora le pasă și de orașul lor, oameni activi care își cunosc drepturile și îndatoririle și care dau din timpul lor și pentru binele comun, nu doar pentru binele propriu. Asociația a derulat acțiuni diverse, de la campanii sociale, acțiuni educaționale (club de lectură, ateliere, training-uri) campanii de advocacy, proiecte de digitalizare sau acțiuni de mediu.
  • Clubul Toastmasters Rădăuți – grup de inițiativă ce promovează dobândirea de abilități de vorbit în public și de leadership, cu întâlniri săptămânale, parte a rețelei internaționale Toastmasters.
  • Centrul Social Maria Ward organizație neguvernamentală care oferă servicii sociale pe timp de zi copiilor defavorizați și care desfășoară cu ajutorul tinerilor voluntari activități diverse pentru beneficiarii săi – ajutor la teme, mentorat, acțiuni de dezvoltare personală, sprijin material.
  • Asociația Bafi (Bucuria de A fi) – asociație înființată cu scopul de a răspunde nevoilor din comunitate, de la acțiuni sociale, la promovarea activităților creative, activități cu tinerii, promovarea agriculturii sustenabile sau orice alte activități care pot aduce un plus de valoare în spațiul public.
  • Asociația Salvați Copiii – filiala Rădăuți – organizație internațională care își propune sprijinirea copiilor aflați în nevoie, prin acțiuni concrete adresate acestora, prin campanii de conștientizare – educație pentru sănătate, sesiuni de informare în școli, prevenirea mortalității infantile, prevenirea consumului de droguri.
  • Consiliul Județean al Elevilor Suceava – structură formată din reprezentanții elevilor din județul Suceava care militează pentru respectarea drepturilor elevilor și o cât mai bună cunoaștere a acestora, pentru un învățământ de calitate, inclusiv prin participarea la dezbateri / evenimente unde sunt prezenți și factori decizionali, astfel încât vocea elevilor să fie auzită de aceștia.

În cele două zile, organizațiile și-au prezentat activitatea trecătorilor, au discutat cu ei, au schimbat idei despre probleme și soluții locale și au vorbit despre cât de important este să ne pese și de ceea ce vedem în jurul nostru, de cei aflați în nevoie, de oraș, de comunitate în general și nu doar să ne plângem sau să criticăm, ci să oferim și soluții sau chiar să ne implicăm în punerea lor în practică, într-o frază: să acționăm pentru binele comun, dând dovadă de spirit civic și inițativă.

În ziua de duminică, voluntarii Fundației pentru SMURD au susținut un curs de prim ajutor pentru toți participanții la activitate și pentru trecătorii interesați, cunoștințele de bază de prim ajutor putând în orice moment să salveze o viață. Tot duminică, voluntarii asociației Rădăuțiul Civic au amplasat un panou de consultare publică, prin care au întrebat cetățenii ce-și doresc de la orașul lor și ce pot ei să ofere orașului lor, iar toate răspunsurile centralizate, vor fi transmise și autorităților locale.

„Ne bucurăm că pentru al 3-lea an consecutiv, puținele grupuri active de cetățeni (tineri și adulți) din Rădăuți s-au reunit și și-au prezentat activitatea. O cultură a implicării se construiește în timp, iar fără o societate civilă activă, fără cetățeni cărora să le pese în fiecare zi de ceea ce văd în jurul lor și să fie dispuși să se implice pentru un rezultat pozitiv, oricât de mic ar fi el, nu există democrație reală. Îndemnăm pe toți cetățenii să își găsească cauze în care cred și să le sprijine (prin donații, prin timpul sau energia lor) și să contribuie, prin implicare, la un oraș mai bun și la o societate mai bună. Felul în care va arăta societatea de mâine depinde și de ceea ce facem astăzi” – echipa Rădăuțiul Civic


Intră acum și în grupul de