Toţi absolvenţii de clasa a VIII-a din acest an vor avea loc la liceu


Intră acum și în grupul de

Absolvenţii suceveni de gimnaziu din acest an vor avea loc la liceu, după ce Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a decis desfiinţarea şcolilor de arte şi meserii şi înlocuirea lor cu licee tehnologice, numărul locurilor la liceu fiind suplimentat. Potrivit şefului IŞJ Suceava, Petru Carcalete, toţi absolvenţii de clasa a opta au loc la liceu, „iar cei care vor opta pentru un liceu tehnologic pot să se oprească la clasa a X-a, să îşi caute un loc de practică pentru şase luni şi apoi să dobândească o diplomă de calificare în domeniul urmat la şcoală”.

La nivelul judeţului Suceava, pentru anul şcolar viitor, Ministerul Educaţiei a aprobat 165 de clase a IX-a. Iniţial, 72 de clase a IX-a primiseră aprobare pentru înfiinţare din partea ministerului, acestora adăugându-li-se acum alte 93 de clase de SAM, care se transformă în clase liceale, profil tehnologic.

În ceea ce priveşte clasele de arte şi meserii care funcţionează la ora actuală, inspectorul general Carcalete a spus că acestea intră în lichidare. „Elevii care termină anul acesta clasa a X-a la SAM pot opta, pentru anul de completare, să intre în clasa a XI-a, iar cei care finalizează acum anul de completare pot continua cu clasa a XII-a şi apoi cu clasa a XIII-a”, a precizat şeful IŞJ Suceava.

Petru Carcalete a spus că transformarea şcolilor de arte şi meserii în licee tehnologice nu presupune resurse financiare suplimentare, deoarece acestea se înfiinţează pe lângă liceele tehnice existente. În opinia şefului IŞJ Suceava, una dintre probleme o constituie însă resursa umană, care nu e concentrată în zonele cu licee tehnologice. De asemenea, o altă problemă este cea a inginerilor şi maiştrilor care predau la clasele de SAM şi care sunt ameninţaţi cu pierderea locului de muncă.


Intră acum și în grupul de