Poliția Suceava: 15 vehicule indisponibilizate de polițiști în cadrul unei acțiuni pentru siguranța transportului public și identificarea și sancționarea piraților rutieri

              Odată cu debutul anului școlar, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității în colaborare cu structurile operative din cadrul IPJ Suceava derulează activități preventive dar și acțiuni în teren care au ca scop reducerea riscului victimal al copiilor.

              Un capitol aparte îl reprezintă siguranța rutieră dar și riscurile plecării voluntare a copiilor, în special a adolescenților de acasă, folosind mijloace de transport în comun sau, mai grav, mașini de ocazie.

   În acest context, poliţiştii suceveni au intensificat acţiunile de verificare a legalităţii transportului rutier de persoane, având în vedere că nerespectarea legislaţiei în acest domeniu poate avea consecinţe din cele mai grave.

   Defecţiunile tehnice ale vehiculelor, nerespectarea legislaţiei rutiere de către şoferii care desfăşoară în mod ilicit activităţi de transport public de persoane, pun în pericol siguranţa cetăţenilor care plătesc sume de bai pentru a ajunge la destinaţie în siguranţă, dar care nu conştientizează riscurile la care se expun.

Astfel, în scopul reducerii risvului victimizării prin accidente rutiere în care sunt implicate autovehicule destinate transportului public de persoane efectuat prin curse regulate şi ocazionale, cât și autovehicule special destinate transportului de elevi, Serviciul Rutier Suceava, Serviciul Ordine Publică și Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Suceava, împreună cu formaţiunile de profil din judeţ, au organizat în perioada 01 – 27.09.2019, acţiuni  pe linia prevenirii, combaterii activităţilor de transport de persoane neautorizate, precum şi pentru verificarea legalităţii activităţii desfăşurate de către operatorii de transport autorizaţi.

Pe perioada acțiunii au fost controlate în total 4329 de autovehicule. La acțiune au participat zilnic, în medie 27 de polițiști rutieri și 40 de polițiști de ordine publică.

Au fost testați cu aparatul etilotest 1181 de conducători auto și au fost reținute 3 permise de conducere unor șoferi care efectuau transport ilegal de persoane.  

În cadrul acțiunilor au fost aplicate 22 de sancţiuni contravenţionale, la acte normative care reglementează legalitatea transportului de persoane.

Totodată, au fost retrase 17 certificate de înmatriculare și au fost indisponibilizate 15 autoturisme folosite de ,,pirații rutieri”.

   Poliţiştii solicită cetăţenilor și în special copiilor să nu apeleze la variante de transport neautorizate, punându-şi viaţa în pericol. Apelarea la astfel de soluţii de compromis privind transportul rutier implică riscuri foarte mari. Există posibilitatea ca şoferii respectivi să nu posede permis de conducere sau să nu aibă abilităţile necesare transportatorilor rutieri autorizaţi, să fie sub influenţa alcoolului sau să aibă intenţii de natură infracţională. De asemenea, astfel de vehicule utilizate nu sunt autorizate şi verificate din punct de vedere tehnic pentru desfăşurarea de activităţi de transport public de persoane.

   Solicităm cetăţenilor să sesizeze de îndată astfel de practici neautorizate şi care dăunează în mod grav atât mediului legal de afaceri dar şi siguranţei rutiere.