Theodor Paleologu: Trebuie spart buboiul imposturii din universitățile românești. Rectorii care fac politică ar trebui să se potolească. Aveți un exemplu mizerabil chiar la Suceava// VIDEO


Intră acum și în grupul de

Candidatul PMP la Președinția României, Theodor Paleologu, a vorbit la Subiectul Zilei de la News Bucovina despre situația învățământului românesc arătând deficiențele majore ale învățământului universitar, dar și cele din învățământul preuniversitar.

„Învățământul românesc are nevoie de o schimbare radicală”, a spus Paleologu.

În contextul în care începe anul universitar el a arătat că niciuna dintre universitățile românești nu este în Top 300, iar Universitatea din București nu mai e în Top 1000.

„Nivelul e din ce în ce mai scăzut. Avem figurile nefaste ale rectorilor politicieni. Aveți un exemplu mizerabil chiar la Suceava, un om care a fost ministru”, a spus Paleologu.

Când i s-a spus că rectorul de la USV ar putea să fie reales, Paleologu a răspuns că asta e foarte rău pentru Universitate.

„La fel, Breaz, Mihnea Costoiu, Ecaterina Andronescu, Pirtea de la Timișoara sunt figuri de rectori care fac politică și ar face bine să se potolească cu politica asta pentru că clasa politică a distrus învățământul așa cum a distrus și România în ansamblul ei”, a spus Paleologu.

El a mai declarat că universitățile sunt din ce în ce mai puțin credibile pentru că sunt pline de impostori, de oameni care și-au luat doctoratele în mod fraudulos.

„Trebuie spart buboiul imposturii în universitățile românești. E nevoie să avem universități competitive, deschise în competiția internațională.Noi avem concursuri în universități care sunt niște făcături. Sunt niște concursuri-simulacru. Concursuri la care se înscrie un singur candidat, sau atunci când se înscriu mai mulți candidați, imediat sunt dați la o parte ca să iasă cel care trebuie. S-a întâmplat lucrul acesta la București, la Facultatea de Filosofie, relativ recent.Lucrurile acestea ar trebui să se termine. Să se oprească”, a declarat Theodor Paleologu.

Totodată, el a arătat că cercetarea este în suferință pentru că nu există bugete multianuale pentru cercetare considerând că este foarte grav întrucât nu există universitate competitivă pe plan internațional fără cercetare.

În același timp, Theodor Paleologu consideră că e nevoie de examene de admitere în universitățile care își propun ca scop excelența academică și subliniază că e nevoie de integritate academică, de competitivitate și că trebuie respectată libertatea de expresie în universități pentru că aceasta este din ce în ce mai amenințată de tendințe de tip „corectitudine politică”.

În ceea ce privește învățământul preuniversitar, el consideră că există o prevere legală foarte periculoasă potrivit căreia școlile private sunt obligate să respecte minim 80 la sută din curricula Ministerului Educației.

„Eu cred că e nevoie de cât mai multă competiție, de cât mai multă diversitate în învățământ.Libertatea este cea care asigură excelența. Competiția este o cale către excelență”, a spus Paleologu.

El a mai arătat că nu se vorbește în spațiul public despre rosturile educației și ce se urmărește prin acest proces de educație.

„Scopul educației, într-o logică foarte serioasă, este autonomia și transmiterea unei moșteniri”, a spus Paleologu.

Potrivit acestuia, autonomia este intelectuală, morală și profesională.

„Când mă gândesc la autonomie profesională înseamnă că un elev, un student, când termină școala sau facultatea este în stare să facă ceva, să-și câștige existența, să deprindă o profesie, o meserie. Este absolut fundamental. Autonomia intelectuală este capacitatea de a gândi cu propria minte, de a spune ce gândești ori, învățământul nostru descurajează autonomia. În școli se învață aceleași comentarii pe care le învățam și noi pe dinafară înainte de 1989”, a spus Theodor Paleologu.

În ceea ce privește transmiterea unei moșteniri el a spus că se referă la transmiterea unei moșterniri științifice, culturale, spirituale și nu în ultimul rând la o anumită doză de patriotism.

„O țară în care patriotismul este dat la o parte, pus la colț, e o țară care se sinucide”, a spus Theodor Paleologu. (T.B.)


Intră acum și în grupul de