Acasă Social Peste 100 de cazuri noi de TBC, de la începutul anului

Peste 100 de cazuri noi de TBC, de la începutul anului


Intră acum și în grupul de

Fumatul este un factor determinant în cazul tuberculozelor, diminuează imunitatea la nivel bronhic şi favorizează apariţia cancerului bronhopulmonar, a declarat marţi, şeful secţiei bronho pneumoftiziologie din cadrul Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, Maria Muha, în cadrul unei conferinţe de presă dedicată Zilei Mondiale Fără Tutun. Aceasta a precizat că rata mortalităţii la fumători este de 3 ori mai mare ca la nefumători, cele mai multe decese fiind înregistrate la categoria de vârstă 35-69 de ani, unde fumatul a debutat la vârste foarte tinere. „Fumatul este o epidemie în mod special printre tineri şi face mai multe victime decât alte afecţiuni”, a spus Maria Muha.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, bioinginerul medical Adrian Popescu, a ţinut să precizeze că instituţia realizează o serie de activităţi în colaborare cu Inspectoratul Şcolar, Agenţia Naţională Antidrog, Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport în scopul prevenirii fumatului printre tineri. Acesta a exemplificat cu o acţiune ce va avea loc la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, unde vor avea loc determinări ale capacităţii pulmonare, dar şi o expoziţie antifumat.



Şeful secţiei bronho pneumoftiziologie din cadrul Spitalului Judeţean a afirmat că jumătate din cei care se prezintă la consultaţie sunt fumători. Acesta a mai adăugat că incidenţa cancerului pulmonar este în creştere, mulţi suceveni prezentându-se în metastaze. „Mulţi continuă să fumeze, spunând că şi aşa nu mai au mult de trăit”, a spus Maria Muha.

Anul trecut, la nivelul judeţului s-au raportat un număr de 238 de cazuri noi de cancer bronhopulmonar, din care doar 12 tratabile.

În ceea ce priveşte tuberculoza denumită şi boala sărăciei, în primul trimestru al acestui an s-au înregistrat 3 cazuri noi în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 0-14 ani şi 112 cazuri noi la persoane de peste 15 ani. De asemenea, în primele trei luni ale acestui an erau rămaşi în evidenţă cu TBC 34 copii de până la 14 ani şi 550 persoane de peste 15 ani, majoritatea cazurilor fiind din medul rural.

Referitor la finanţarea subprogramului naţional de TBC, s-a alocat o sumă de 232.000 lei prin CAS Suceava, fonduri total insuficiente. De exemplu, în secţia bronho pneumoftiziologie din cadrul Spitalului Judeţean nu se găsea până marţi medicamentul etambutol, un chimioterapic antituberculos major cu acţiune bacteriostatică, fiind aduse de la Iaşi 1000 de cutii, „pentru a o mai duce până la sfârşitul lunii”.

Maria Muha a menţionat că în cazul TBC, întreruperea tratamentului are efecte foarte grave, boala putând fi transmisă uşor la cei din jur şi în special la copii.
Data de 31 mai este dedicată Zilei Mondiale Fără Tutun.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version