Autoturisme folosite pentru transport ilegal de persoane spre Anglia sau Belgia, indisponibilizate de polițiștii suceveni. Poliția Suceava a realizat o acțiune punctuală pe DN 17 pentru identificarea și sancționarea piraților rutieri


Intră acum și în grupul de

Polițiștii suceveni au continuat acțiunile de verificare a legalității transportului rutier de persoane, având în vedere că nerespectarea legislației în acest domeniu poate avea consecințe din cele mai grave.

Potrivit Poliției Județene Suceava, defecţiunile tehnice ale vehiculelor, nerespectarea legislaţiei rutiere de către şoferii care desfăşoară în mod ilicit activităţi de transport public de persoane, pun în pericol siguranţa cetăţenilor care plătesc sume de bani pentru a ajunge la destinaţie în siguranţă, dar care nu conştientizează riscurile la care se expun.

Astfel, în scopul reducerii riscului victimizării prin accidente rutiere în care sunt implicate autovehicule destinate transportului public de persoane efectuat prin curse regulate şi ocazionale, cât și autovehicule special destinate transportului de elevi, Serviciul Rutier Suceava, Serviciul Ordine Publică și Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Suceava, împreună cu formațiunile de profil din județ, au organizat în data de 10.10.2019 o acțiune pe DN 17  pe linia prevenirii, combaterii activităților de transport de persoane neautorizate, precum şi pentru verificarea legalității activității desfășurate de către operatorii de transport autorizați.

Pe perioada acțiunii au fost controlate peste 200 de autovehicule, au fost testați cu aparatul etilotest 89 de conducători auto și au fost reținute trei permise de conducere. 

În cadrul acțiunilor au fost aplicate 33 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 11.885 lei inclusiv la acte normative care reglementează legalitatea transportului de persoane.

Totodată, au fost retrase trei certificate de înmatriculare și au fost indisponibilizate trei autoturisme folosite de „pirații rutieri”.

Astfel, un bărbat de 44 de ani din municipiul Fălticeni a fost depistat de polițiști în timp ce conducea autoturismul pe DN 17 din municipiul Câmpulung Moldovenesc și efectua transport rutier de persoane contra cost, pe ruta România-Anglia, fără a deține autorizație sau copie conformă valabilă. A fost sancționat contravențional pentru încălcarea prevederilor Legii nr.38/2003 și s-a dispus reținerea certificatului și a plăcuțelor cu  numărul de înmatriculare, precum și suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului pentru o perioadă de 6 luni.

Un bărbat de 33 de ani din județul Neamț a fost depistat de polițiști în timp ce conducea autoturismul pe DN 17, zona Mestecăniș și efectua transport rutier de persoane contra cost, pe ruta România-Belgia, fără a deține autorizație sau copie conformă valabilă. A fost sancționat contravențional pentru încălcarea prevederilor Legii nr.38/2003 și s-a dispus reținerea certificatului și a plăcuțelor cu  numărul de înmatriculare, precum și suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului pentru o perioadă de 6 luni.

Polițiștii solicită cetățenilor și în special copiilor să nu apeleze la variante de transport neautorizate, punându-și viața în pericol. Apelarea la astfel de soluții de compromis privind transportul rutier implică riscuri foarte mari. Există posibilitatea ca șoferii respectivi să nu posede permis de conducere sau să nu aibă abilitățile necesare transportatorilor rutieri autorizați, să fie sub influența alcoolului sau să aibă intenții de natură infracțională. De asemenea, astfel de vehicule utilizate nu sunt autorizate și verificate din punct de vedere tehnic pentru desfășurarea de activități de transport public de persoane.

   Solicităm cetățenilor să sesizeze de îndată astfel de practici neautorizate şi care dăunează în mod grav atât mediului legal de afaceri dar și siguranței rutiere, transmite Poliția Suceava.


Intră acum și în grupul de