Peste 50 de veste reflectorizante au fost distribuite de polițiștii din Gura Humorului conducătorilor de căruțe în cadrul unei acțiuni de prevenire a accidentelor rutiere

Poliţiştii suceveni atrag încă o dată atenţia cu privire la necesitatea respectării regulilor rutiere de către participanţii la trafic care conduc atelaje hipo avertizând încă o dată şi pe şoferi să ia toate măsurile necesare prevenirii unor evenimente rutiere cu implicarea acestui tip de vehicule.

Recomandările poliţiştilor vin în contextul în care, pe perioada lunilor de toamnă se remarcă o creştere a numărului de căruţe pe drumurile comunale şi judeţene, acestea transportând produse agricole dar şi lemne de foc necesare perioadei de iarnă.

Astfel, Potrivit IPJ Suceava, de la începutul anului, la nivelul județului Suceava s-au înregistrat 40 de accidente cu implicarea conducătorilor de atelaje hipo soldate cu două persoane decedate și șapte persoane rănite grav. În majoritatea cazurilor, vina pentru producerea accidentelor a aparținut căruțașilor care nu au respectat regulile de circulație, au folosit segmente de drum cu accesul interzis pentru căruțe sau au circulat fără semnalizarea corespunzătoare a acestora.

În acest context, în perioada 12 – 13.10.2019, Secția de Poliție Rurală nr. 10 Gura Humorului, împreună cu Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității au organizat o acţiune pe raza comunelor Păltinoasa, Valea Moldovei, Capu Câmpului, Drăgoiești și Berchișești.

Sursa citată menționează că au fost identificate peste 80 de căruțe, conducătorii atelajelor fiind instruiți cu privire la circulația pe drumurile publice.

Au fost montate 30 de plăcuţe reflectorizante, au fost distribuite 52 de veste reflectorizante dar şi materiale de informare cu conţinut educativ.

Astfel de acţiuni vor continua, mai ales având în vedere că pe perioada sezonului de toamnă care coincide cu recoltarea culturilor agricole, traficul atelajelor hipo înregistrează valori crescute, iar riscul de producere a evenimentelor rutiere este unul sporit, mai artă sursa citată.

Totodată, pentru prevenirea implicării conducătorilor de vehicule cu tracţiune animală în evenimente rutiere, poliţiştii suceveni fac următoarele recomandări:

–  nu folosiţi segmentele de drum pe care accesul atelajelor hipo este interzis;

– folosiţi în mod obligatoriu  vestele reflectorizante şi  elemente fluorescent –reflectorizante pe atelajele hipo;

– vehiculul cu tracţiune animală sa fie condus  pe acostament sau cât mai aproape de marginea din dreapta a părţii carosabile;

– să nu oprească sau să staţioneze pe partea carosabila;

– să nu conducă vehiculul sub influenta băuturilor alcoolice; să semnalizeze schimbarea direcţiei de mers cu braţul  şi să se asigure la schimbarea direcţiei de mers;

– să  nu transporte  persoane care stau in picioare.