Elevii Școlii „Dimitrie Păcurariu” din Șcheia au discutat despre risipa alimentară


Intră acum și în grupul de

Pe 16 octombrie 2019 a fost sărbătorită la Școala Gimnazială „ Dimitrie Păcurariu”, Șcheia, Ziua Națională a Alimentației și a Combaterii Risipei Alimentare. Tema Campaniei a fost ” Risipa Alimentară și Siguranța alimentelor”.


Risipa alimentară este o problemă mondială care a căpătat o importanță din ce în ce mai mare pe agenda publică și politică din ultimii ani.

Importanta acestui subiect va continua să crească, având în vedere nevoia de a hrăni o populație mondială aflată în creștere.
Doamna Aga Zica, reprezentatul DSP, Suceava a trimis materiale promoționale cadrelor didactice de la Școala Șcheia având ca temă risipa alimentară.

Cadrele didactice au prezentat aceste materiale elevilor claselor V-VIII și părinților invitați la activitate. Atât elevii cât și părinții au fost interesați, unii dintre ei afirmând că nu știau câte alimente sunt aruncate și câtă risipă se face în România dar și în lume.


În România risipa alimentară se ridică la 6.000 de tone pe zi. Un român aruncă zilnic 350 g de mâncare, ajungând să risipească anual 129 de kilograme de alimente. Românii risipesc aproape cât media europeană deși au venituri mult mai mici și cheltuiesc cam 40% pe mâncare.

Invitații au fost întrebați ce pot face să reducă risipa alimentară. Mulți dintre ei au răspuns că ar trebui să cumpere produse în cantități mai mici, pentru a nu fi nevoiți să le depoziteze în frigider și apoi să le arunce. De asemenea au spus că ar trebui să verifice mai atent termenul de valabilitate al produselor, și nu în ultimul rând să ofere produse și celor care nu au, persoanelor nevoiașe.


De asemenea cadrele didactice le-au vorbit celor prezenți despre siguranța alimentară. Siguranța alimentară presupune limitarea prezenței acelor pericole cronice, acute care pot face ca alimentele să dăuneze sănătății consumatorului.

Alimentele nesigure creează un ciclu vicios de boală și malnutriție care afectează în special copiii mici, bătrânii, bolnavii.


Părinții au înțeles că trebuie să aibă mare grijă de alimentația copiilor lor, deoarece numai în acest fel aceștia vor crește sănătoși, fără a fi nevoiți să apeleze la serviciile medicale.
OPRIȚI RISIPA ALIMENTARĂ!ÎMPREUNĂ SĂ PĂSTRĂM PLANETA VERDE! a fost sloganul după care s-a desfășurat această activitate. Părinții și elevii au fost încântați de activitate și în același timp si-au manifestat dorința de a participa și la alte activități de acest gen.

Prof. Claudia Vornicu


Intră acum și în grupul de