Biblionet, o şansă pentru bibliotecile săteşti să se doteze cu calculatoare


Intră acum și în grupul de

Bibliotecile publice, cu precădere cele din zonele rurale, pot obţine calculatoare cu acces gratuit la internet prin programul „Biblionet – lumea în biblioteca mea”. Directorul Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, Gabriel Cărăbuş, care a participat la conferinţa anuală a Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România- asociaţie care l-a desemnat „Bibliotecarul anului 2008” a precizat că s-a lansat cu acest prilej faza naţională a programului “Biblionet – lumea în biblioteca mea”, program prin care cca. 1.500 de biblioteci publice vor obţine calculatoare cu acces gratuit la internet, printr-un proces de selecţie competitivă.

Programul a fost lansat de International Research & Exchange Board (IREX), prin care Fundaţia Bill & Melinda Gates asigură o finanţare de 26,9 milioane de dolari, şi are o durată de cinci ani urmărind dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice în România.

Prin acest program vor fi sprijinite cu precădere acele biblioteci care îşi stabilesc ca prioritate accesul public la informaţie şi demonstrează disponibilitatea de a-şi asuma o parte din costurile implicate în amenajarea unor noi centre cu calculatoare conectate la internet.

Totodată vor fi elaborate materiale de formare şi va fi creat un sistem de pregătire profesională care să-i ajute pe bibliotecari să introducă noi servicii în bibliotecile publice.
Zilele acestea se încheie procesul de selecţie a bibliotecilor care vor fi incluse în program, iar rezultatul va fi făcut cunoscut pe data de 17 iulie a.c.


Intră acum și în grupul de