Diabetul zaharat, o afecţiune de care suferă tot mai mulţi suceveni


Intră acum și în grupul de

Sucevenii care suferă de diabet zaharat sunt tot mai mulţi de la an la an, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava. În primele patru luni ale lui 2009 numărul persoanelor din judeţ diagnosticate cu această afecţiune este de 17.956, faţă de 16.318 în aceeaşi perioadă a lui 2008. Din totalul bolnavilor de diabet zaharat, circa 100 sunt copii.

„Programul de evaluare a stării de sănătate a dus la o creştere foarte rapidă a numărului de pacienţi nou descoperiţi. S-a constatat o creştere de trei ori mai mare decât în condiţii obişnuite”, spun medicii suceveni, adăugând că asemenea programe ar trebui continuate.

Diabetul zaharat este o boală caracterizată printr-o insuficienţă relativă sau totală de insulină, iar printre cauzele ce duc la apariţia sa se numără stresul de zi cu zi care presupune printre altele alergătura după un loc de muncă sau mâncatul rapid şi în locuri improprii, creşterea duratei medii de viaţă în paralel cu scăderea natalităţii, care duce la o îmbătrânire a populaţiei, ştiut fiind faptul că boala apare mai ales la persoanele în vârstă. Alte cauze sunt reprezentate de migraţia masivă a populaţiei spre mediul urban şi stresul adaptării la viaţa aglomerată de la oraş, scăderea volumului de activitate fizică zilnică, diverşi factori ce ţin de familie, ocupaţie, societate.

Pe termen lung, creşterea glicemiei, adică a nivelului de „zahăr” în sânge, duce la o serie de modificări în corpul uman, organele cele mai afectate fiind sistemul nervos, ochii şi rinichii.

Simptomele bolii sunt asociate cu urinări dese şi nevoia de a bea multă apă, creşterea poftei de mâncare cumulată cu o scădere a greutăţii, vindecarea întârziată a plăgilor, tulburări de vedere, infecţii urinare repetate, amorţeli ale extremităţilor corpului şi stare de oboseală permanentă.


Intră acum și în grupul de