Au început examenele de certificare a calificării profesionale şi la învăţământul postliceal


Intră acum și în grupul de

Conducerea IŞJ Suceava a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că s-a dat startul examenelor de certificare a calificării profesionale, nivel 1, 2, 3 şi postliceal, sesiunea iunie 2009.

Potrivit adjunctului IŞJ Suceava, Vasile Monacu, la examenul de certificare a calificării profesionale pentru obţinerea certificatului de calificare , nivel 1, au dreptul să se înscrie elevii care au absolvit şi promovat şcoala de arte şi meserii sau şcoala de ucenici. Acesta a precizat că la examenul de certificare a calificării profesionale pentru obţinerea certificatului de calificare , nivel 2, au dreptul să se înscrie elevii care au absolvit şi promovat anul de completare sau şcoala profesională.

Cât priveşte examenul de certificare a calificării profesionale pentru obţinerea certificatului de calificare , nivel 3, Vasile Monacu a menţionat că au dreptul să se înscrie elevii , din promoţia curentă şi promoţiile anterioare, care au absolvit şi promovat clasa a XII-a, cursuri de zi (ruta directă), respectiv clasa a XIII -a cursuri de zi (ruta progresivă de pregătire profesională), serale şi cu frecvenţă redusă a liceului tehnologic.

La examenul de certificare a calificării profesionale pentru absolvenţii învăţământului postliceal au dreptul să se înscrie elevii care au finalizat studiile în anul în care se susţine examenul de absolvire, precum şi absolvenţii din seriile anterioare care au situaţia şcolară a ultimului an de studiu a învăţământului postliceal încheiată şi au fost declaraţi promovaţi.

La nivel de judeţ, aceste examene sunt organizate în sesiunea iunie 2009, astfel: pentru nivelul 3 s-au organizat 15 centre de examen cu 3150 absolvenţi, perioada de susţinere a examenului fiind 15-19 iunie având ca probă de examen susţinerea orală a unui proiect realizat în cursul semestrului II al anului şcolar 2008-2009; pentru nivelul 1 s-au realizat 19 centre de examen cu 2526 absolvenţi, perioada de testare fiind 22-24 iunie, candidaţii trebuind să susţină o probă practică şi una scrisă; pentru nivelul 2, fiind stabilite 16 centre de examen cu 1549 absolvenţi, perioada de examinare fiind 29 iunie-1 iulie când elevii trebuie să susţină oral un proiect realizat în cursul semestrului II al anului şcolar 2008-2009.

Examenul pentru învăţământul postliceal se va susţine în 3 centre de către 204 candidaţi. Perioada de testare este 22- 27 iunie absolvenţii având de susţinut o probă practică, scrisă şi susţinere de proiect.


Intră acum și în grupul de