Studenții Departamentului de Sănătate și Dezvoltare Umană al USV au măsurat gratuit nivelul de glicemie la peste 70 de persoane, în cadrul unei acțiuni dedicate prevenției și controlului diabetului zaharat

Studenții Departamentului de Sănătate și Dezvoltare Umană din cadrul Universității ,,Ștefan cel Mare” din Suceava, sub îndrumarea șef lucrări dr. Cobuz Claudiu, medic primar diabetolog, au luat parte la o acțiune, desfășurată în data de 14 noiembrie, dedicată prevenției și controlului diabetului zaharat, care s-a desfășurat în cadrul Farmaciei Arsene.

Un număr de peste 70 de persoane au beneficiat de măsurarea gratuită a glicemiei, înălțimii și greutății. In plus, studenții din cadrul specializării Nutriție și Dietetică au oferit sfaturi nuțrionale, inclusiv sub formă de pliante create de ei cu acest scop și supervizate de îndrumător.

Potrivit unui comunicat al USV, în acest an, tema zilei este Diabetul zaharat și familia. Deoarece este o boală care nu doare, nu se vindecă și, în timp, poate genera complicații teribile (amputare, orbire, neuropatie etc.), pacienții se sperie de cele mai multe ori, pentru că nu există timpul suficient pentru a le oferi toate informațiile necesare. Printre problemele cu care persoanele cu diabet zaharat se confrunt, se numără și schimbarea completă a principiilor de alimentație, fapt dificil de realizat; deseori, pacienții nu au informații cu privire la ceea ce trebuie să mănânce; alimentația pacienților se transferă, în multe situații, la întreaga familie.

Pentru persoana cu diabet zaharat, optimizarea stilului de viaţă se încadrează, alături de medicaţie, pe prima treaptă terapeutică. În principal, eforturile nutriționiștilor sunt axate pe  dieta persoanei cu diabet ca fiind modalitatea de a obţine un bun control metabolic, dar şi  un stil de viaţă sănătos.

Recomandările nutriţionale pentru diabetici, ca orice dietă prescrisă bolilor cronice, adică pe toată viaţa, nu trebuie să difere cantitativ de a persoanelor sănătoase (de aceeași vârstă, talie, sex, activitate fizică), dar au numeroase restricţii calitative. Prescrierea unei astfel de diete pe o perioadă lungă motivează investiţia de timp atât a medicului/nutriționistului, cât şi a pacientului. O astfel de recomandare legitimează şi crearea unei echipe de îngrijire a diabeticului, mai arată sursa citată.

loading...