USV organizează o competiție inedită pentru studenți. Aceștia vor trebui să se orienteze în teren variat cu ajutorul busolei, ceasul și caracteristicilor fizico-biologice ale ecosistemului


Intră acum și în grupul de

În acest sens, studenții din cadrul Universității „Ștefan cel Mare“ din Suceava, reuniți în grupurile de inițiativă studențească Administrație Publică și Poliție Locală, aflați sub coordonarea unui colectiv de cadre didactice din cadrul Centrului de Formare și Cercetare din Administrația Publică (CEFCAP) de la nivelul FDSA, derulează o activitate aplicativă cu tema Dezvoltarea spiritului cultural-sportiv prin deplasarea în teren variat cu orientarea după repere necunoscute, folosind busola, ceasul, caracteristicile fizico-biologice ale ecosistemului,  eveniment ce se va realiza și cu implicarea unor parteneri, printre care se numără: Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bucovina Suceava, Direcția Silvică Suceava și Consiliul Județean Suceava – Serviciul Salvamont. Participarea la această activitate a fost și este permisă pentru orice student sucevean.

Potrivit unui comunicat al USV, orientarea în teren a fost o preocupare primordială a omului încă de la începutul existenţei sale. În zilele noastre, când avem la dispoziţie o atât de diversă tehnică de înaltă performanță în domeniu, ne aflăm adeseori în situația de a aprecia că instrumentele de înaltă tehnologie vor constitui oricând soluția certă într-o situaţie critică și nu numai. Totuși, așa cum practica a dovedit-o în multiple cazuri, se pare că tehnica modernă, fie din cauza unor erori de manipulare, a unor erori de ordin tehnic sau a  supraevaluării sale de către individul uman, înregistrează și rezultate negative.

Astfel, pentru a fi pregătiți oricând pentru provocările mediului natural, activitatea la care am făcut referire a fost precedată de alte două etape:

1) desfășurarea unui seminar de instruire cu privire la particularitățile deplasării în teren variat cu orientarea după repere necunoscute, ce s-a susținut pe data de 05.11.2019, în cadrul Universității „Ștefan cel Mare“ din Suceava;

2) o sesiune practică privind punerea în aplicare a informațiilor acumulate la seminarul amintit, ce s-a realizat în data de 08.11.2019, la Cetatea Șcheia/Mănăstirea Zamca din Suceava.

Activitatea aplicativă programată pentru vineri, 15 noiembrie 2019, va reuni membrii grupului țintă ai proiectului DIVON – Dezvoltăm Idei noi pentru Voi și pentru Noi, într-o competiție studențească. Aceasta se va desfășura în zona Cetăţii de Scaun Suceava, începând cu ora 12:00. Cu acest prilej, vor fi simulate și repetate și câteva proceduri de acordare a primului ajutor medical, în caz de urgențe. La finalul competiției, se vor acorda premii/diplome pentru cei mai orientați și pricepuți studenți.

Proiectul DIVON, cu un buget de 20.000 lei, a fost finanțat de către Casa de Cultură a Studenților din Municipiul Suceava și cofinanțat de către un colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Drept și Științe Administrative, precum și de către Asociația LUMEN.

Echipa de proiect este formată din studenți de la programele de studii de licență: Administrație Publică și Poliție Locală, precum și de master: Management și Administrație Europeană (programe din domeniul Științe Administrative), după cum urmează: Marinela Pentelescu, Andrei Malanciuc, Mihaela-Brîndușa Șuhan, Ingrid-Roxana Roos Ștefănoaia și Laura Bujor. Pregătirea proiectului fiind o aplicație cu caracter deschis, au participat la elaborare și alți studenți de la programele de studii Administrație Publică și Poliție Locală din cadrul Facultății de Drept și Științe Administrative.

Prin acest mijloc de comunicare, aducem mulțumiri tuturor susținătorilor noștri, de la finanțator, cofinanțatori, cadre didactice coordonatoare CEFCAP-FDSA-USV, până la partenerii care ne-au sprijinit în organizarea acestui eveniment de formare și cercetare: Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina“ Suceava, Direcția Silvică Suceava, Consiliul Județean Suceava – Serviciul Salvamont, precum și tuturor celor preocupați de și implicați în procesul de îmbunătățire continuă a educației universitare și cercetării științifice, precum și în cel de creștere a calității vieții oriunde și oricând ne-am afla, mai arată sursa citată.


Intră acum și în grupul de