Emoţii pentru absolvenţii de liceu. Începe examenul de bacalaureat!


Intră acum și în grupul de

Pentru absolvenţii liceu începe luni examenul de bacalaureat. Un inconvenient ce ar putea aduce surprize este acela că profesorii nu sunt de acord cu propunerea Ministerului Educaţiei de a reduce cu 50% plata dascălilor la Bacalaureat. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a transmis deja că respinge oferta iar Federaţia Educaţiei Naţionale refuză diminuarea plăţilor.

În judeţul Suceava la FSLI sunt afiliate Sindicatul Judeţean din Învăţământ „Spiru Haret” Suceava ce are peste 3.000 de sindicalişti, Sindicatul Liber din Învăţământ „Bucovina” Rădăuţi ca cuprinde 60 de grupe sindicale cu 2.605 membrii, Sindicatul Liber din Învăţământ- zona Câmpulung Moldovenesc cu 650 membri iar la FEN este afiliat Sindicatul Învăţământ şi Protecţia Copilului „Sf. Andrei” Gura Humorului.

Federaţiile sindicale au precizat că participarea la Bacalaureat rămâne la latitudinea fiecărui profesor.

„Nu avem deocamdată informaţii despre neparticiparea cadrelor didactice în comisiile de bacalaureat. Pentru funcţiile de examen, respectiv vicepreşedinte, membri, secretari, evaluatori şi supraveghetori s-au înscris 2.500 de persoane, necesare fiind 1450”, a precizat pentru newsbucovina.ro purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava, Laurenţa Hacman.

Pentru sesiunea de bacalaureat din această vară, absolvenţii de liceu vor susţine examenul în 19 centre. Potrivit IŞJ Suceava, s-au înscris 6850 candidaţi, din care 79 sunt din serii anterioare, iar 4 din alte judeţe. Unul dintre candidaţi susţine examenul la domiciliu, având probleme de sănătate.

Absolvenţii din serii anterioare, care au susţinut BAC-ul de două ori până acum, vor plăti o taxă de 217 lei, stabilită de Consiliul de Administraţie al IŞJ Suceava.
Potrivit inspectoarei IŞJ Suceava s-au constituit 19 centre de examen, care cuprind candidaţii şcolii respective, plus cei arondaţi de la alte unităţi şcolare, centrul cu cei mai mulţi candidaţi fiind Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, unde sunt 507 înscrişi, urmând Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, cu 367 candidaţi. Un astfel de centru trebuie să cuprindă un număr minim de 250 candidaţi.

Pentru corectarea lucrărilor s-au stabilit 6 centre de evaluare: Colegiul Naţional de Informatică, unde vor fi repartizate 1146 lucrări, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava cu 1036 lucrări, Liceul cu Program Sportiv Suceava cu 1222 teze, Colegiul „Andronic Motrescu” Rădăuţi cu 1113 teze, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, 1230 lucrări şi Grupul Şcolar Nr. 1 Câmpulung, unde vor ajunge 1096 teze.

Prima probă a bacalaureatului, cea la limba şi literatura română- oral va avea loc în zilele de 22 şi 23 iunie. A doua probă orală este la limba modernă, pe 24-25 iulie. Pe 26 iunie va începe prima probă scrisă, la română, urmată pe 30 iunie de proba obligatorie a profilului, scrisă, iar pe 1 iulie proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării, scris sau practic. Proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare, tot scris sau practic, va fi pe 2 iulie.
Rezultatele vor fi afişate pe 5 iulie, urmând depunerea contestaţiilor, ce vor fi rezolvate între 7 şi 8 iulie, afişarea rezultatelor finale fiind pe 9 iulie.

Adjunctul IŞJ Suceava, Vasile Moncau, preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat a fost foarte vehement în cadrul unei conferinţe de presă când a precizat că ţine foarte mult la corectitudinea examenului. „Se interzice colectarea sau facilitarea colectării de bani pentru comisiile de examen, de către personalul didactic şi auxiliar, sau directori, de la părinţi, elevi sau rude ale acestora. Pentru acest lucru există sancţiuni. Vrem să terminăm cu folclorul care circulă despre examenul de bacalaureat. Dacă vor să facă o cinste la profesorii din comisie, să o facă din propriul salariu”, a declarat Vasile Monacu.

Acesta s-a întâlnit cu directorii de liceu pentru a discuta despre problemele obişnuite legate de acest examen, avertizându-i în mod special asupra „respectării cu stricteţe a legii”, şi anume a metodologiei de examen.

Adjunctul IŞJ Suceava spune că „încălcarea normelor din metodologie constituie abatere disciplinară” şi că în cazul în care vor fi încălcate „profesorii vor răspunde în cadrul legii”, referindu-se la „cei care comunică soluţii candidaţilor, care înlocuiesc lucrări sau le falsifică, sau orice neglijenţă”.

„Vor fi sancţiuni conform Codului Penal şi vom sesiza organele de cercetare penală”, a precizat Vasile Monacu, iar aceasta se va petrece şi în cazul în care la evaluare se vor constatata diferenţe mai mari de 1,5 puncte.


Intră acum și în grupul de