Au intrat în vigoare noile tarife la roaming în UE


Intră acum și în grupul de

Noul regulament european privind tarifele de roaming a intrat în vigoare începând din miercuri, 1 iulie a.c. Astfel, un SMS transmis va costa cel mult 0,11 euro, un apel primit va fi tarifat cu 0,19 euro şi un apel iniţiat 0,43 euro pe minut.

Adina Vălean, raportorul Parlamentului European pe Reglementarea UE privind tarifele de roaming în UE, salută reducerea preţurilor la roaming de către operatorii de telefonie mobilă din România. Potrivit acesteia, reglementarea adoptată de Parlamentul European în aprilie are ca scop eliminarea preţurilor excesive la roaming, dar şi stimularea concurenţei între operatorii în acest domeniu.

Aflată la Bruxelles, la reînceperea activităţii PE, Adina Vălean a declarat că “efectele adoptării acestei reglementari la nivel european se văd deja – operatorii români au redus preţurile pentru apeluri şi mesaje în roaming chiar înainte de intrarea oficiala în vigoare a reglementării, la 1 iulie, şi în plus observăm şi o diversificare a pachetelor de servicii pentru această vară. Mai mult, au fost reduse şi tarifele pentru transferul de date în roaming, chiar dacă reglementarea nu prevede expres acest lucru. Acestea sunt semne bune ale creşterii competiţiei între operatorii de telefonie. Competiţia pe această piaţă este esenţială pentru reducerea preţurilor pe termen lung şi pentru creşterea calităţii serviciilor.”

“Din păcate, după cum am anticipat, preţurile acestor servicii, indiferent de operator, se menţin foarte aproape de limita superioară fixată de reglementare, chiar şi în cazul pachetelor promoţionale. Sunt aspecte pe care Comisia Europeană le va monitoriza foarte atent în următorii ani pentru a vedea dacă reglementarea ar trebui prelungită”, a precizat Adina Vălean, Vicepreşedinte al grupului ALDE (liberal) în PE.


Intră acum și în grupul de