Mamograf pus în funcţiune la Spitalul Judeţean, după 2 ani de la achiziţionare


Intră acum și în grupul de

Mamogaraful, în valoare de 1,7 miliarde de lei vechi, primit de la Ministerul Sănătăţii Publice încă din 2007, va fi pus în sfârşit în funcţiune. Directorul Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, Vasile Rîmbu, a precizat joi, în cadrul unei conferinţe de presă că, întârzierea se datorează lucrărilor de amenajare a spaţiului şi obţinerii autorizaţiei de la Consiliul Naţional pentru Controlul Activităţii Nucleare (CNCAN).

În opinia directorului medical al spitalului judeţean, dr. Doina Elena Ganea, aparatul reprezintă un câştig deosebit pentru serviciile medicale pe care spitalul le oferă, fiindcă înainte accesibilitatea la această investigaţie era foarte limitată, ea putând fi efectuată doar în cabinete medicale individuale, unde programările erau făcute de-acum pentru octombrie- noiembrie. „Este un aparat de ultimă generaţie care va sigura acurateţea diagnosticului în afecţiunile mamare. Aparatul va putea fi folosit şi pentru screening-ul pentru depistarea precoce a cancerului mamar, pe care îl va face MSP”, a precizat dr. Ganea.

Aceasta a spus că, întrucât nu există încheiat contract cu CAS Suceava pentru serviciul de mamografie, investigaţia se va face contra cost. Astfel, o mamografie va costa 90 de lei, iar o ecografie mamară 70 de lei.

Mamograful este deservit de medicii Cristina Murariu şi Agata Petrescu, care au şi competenţe pentru ecografie.

Siguranţa folosirii acestui aparat a fost confirmată de şeful secţiei radiologie, dr. Constantin Croitoru. „Aparatul funcţionează pe bază de radiaţii X, şi nu prezintă pericol de iradiere deoarece se foloseşte pentru părţile moi, respectiv sânii”, a spus Constantin Croitoru.

Dr. Agata Petrescu a ţinut să precizeze că diferenţa între mamografie şi ecografie depinde foarte mult de vârsta pacientei. „Până la 40 de ani se recomandă ecografia, care se poate continua cu mamografia în cazul în care apar formaţiuni suspecte. După 40 de ani se recomandă mamografia, când apar suspiciuni sau au apărut noduli. Aceste două examene sunt complementare, nu se exclud una pe alta”, a declarat Agata Petrescu.

Programările la mamograf se pot face la telefon 0230/222098, int. 253.


Intră acum și în grupul de