Aparat digital de radiografie performant, la Spitalul Judeţean


Intră acum și în grupul de

Un performant aparat digital de radiografie va intra în funcţiune la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. „Aparatul Axiom Iconos MB, în valoare de 6,15 miliarde lei vechi este cel mai performant aparat de radiologie standard, din judeţ, este digital, astfel că imaginea este stocată pe suprafaţă magnetică şi nu necesită efectuarea unor radiografii pe film, care necesită developare şi care se pot deteriora când se transportă. Se pot face orice fel de radiografii standard, în oraş nu există acest tip de investigaţie”, a precizat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul medical al Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, Doina Elena Ganea.

Întrucât nu există încheiat deocamdată un contract cu CAS Suceava, se vor percepe pentru început următoarele tarife: 29 lei pentru examenul radiologic pulmonar, 90 de lei pentru aparatul gastric, 150 pentru irigografii, 30 lei pentru radiografia oricărui segment osos, şi 30 pentru urografie.

Şeful secţiei radiologie din cadrul unităţii mediale judeţene, dr. Constantin Croitoru, a precizat că aparatul funcţionează pe principiul razelor X, care străbat corpul pe segmentul respectiv şi impresionează placa fotografică sau un ecran fosforescent.

„Faţă de aparatele clasice, imaginea se înregistrează digital, în timpul lucrului se poate stopa o anumită imagine care se poate analiza în amănunt şi se face o analiză completă. Un alt avantaj este că medicul nu mai stă lângă bolnav, ci într-o încăpere alăturată, de unde priveşte şi execută comenzile la aparat şi nu mai există astfel riscul să facă o boală profesională, deşi înainte purta un halat special de protecţie. Aparatul are mobilitate pentru mai multe poziţii, se poate lucra cu masa în poziţie orizontală sau verticală. La acest aparat se fac urografii, irigoscopii şi irigografii -explorări al intestinului gros, care presupun risc pentru bolnavi, fiindcă pot apare reacţii adverse de aceea aparatul trebuie folosit numai de către specialişti. Un mare avantaj este că se pot depista şi alte afecţiuni, de pildă calculi renali. Intenţia noastră este să aducem toate aparatele de radiologie la acest nivel şi să facem un platou imagistic pentru a colabora mai uşor”, a spus Constantin Croitoru.

Spitalul judeţean are 8 medici radiologi. Aparatul a fost montat într-un spaţiu special amenajat în ambulatoriul de specialitate, unde există CT-ul şi osteodensitometrul.

Cât priveşte RMN-ul, directorul Spitalului Judeţean, Vasile Rîmbu, a precizat că s-a primit avizul de la MSP pentru organizarea licitaţiei, a fost trimis spre aprobare către CJ Suceava şi urmează organizarea licitaţie pentru selecţia firmei care va aduce aparatul.


Intră acum și în grupul de