FSLI: Facem apel la Președintele României să promulge Legea de protecție a cadrelor didactice!


Intră acum și în grupul de

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ face apel la Președintele României, Klaus Iohannis, să promulge Legea de protecție a cadrelor didactice, care a primit ieri votul senatorilor.

Potrivit unui comunicat de presă FSLI, emis astăzi, inițiativa legislativă a fost realizată la propunerea FSLI, iar după patru ani în care instituția a solicitat parlamentarilor în nenumărate rânduri să voteze această lege, în sfârșit vocea cadrelor didactice reprezentate de FSLI a fost auzită, arată sursa citată.

Astfel, comunicatul menționează că Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că Legea privind măsurile de protecție a personalului didactic, de conducere, îndrumare și control în îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției reprezintă o necesitate pentru sistemul educațional românesc, după ce în ultimii ani s-a înregistrat o creștere alarmantă a numărului de cazuri în care profesorii au fost bătuți, agresați, scuipați, înjurați sau umiliți în cadrul unităților de învățământ. 

Potrivit proiectului de lege,

“Personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar beneficiază, în exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei, de protecţia acordată similar funcţiilor de autoritate publică.

Art. 2. În aplicarea prevederilor art. 1, personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi control se bucură de:

a)      respect și considerație față de persoana sa şi față de profesie din partea beneficiarilor primari, secundari şi terţiari ai educaţiei, precum şi din partea celorlalți salariați ai unității;

b)      un climat de ordine, disciplină și respect, în timpul desfăşurării actului educaţional în contexte formale, nonformale şi informale;

c)      autoritatea de a lua decizii oportune,  care să îi permită să mențină un mediu adecvat în timpul procesului de predare-învăţare-evaluare, dar și pe parcursul desfășurării de activități extrașcolare;

d)      susținerea părinților sau reprezentanților legali ai beneficiarilor primari ai educației, în realizarea actului educaţional;

e)      dreptul de a aplica sancţiuni disciplinare beneficiarilor primari, conform regulamentului de organizare şi funcţionare al unităţii de învăţământ;

f)       protecție juridică adecvată pentru îndeplinirea sarcinilor;

g)      sprijin și implicare din partea autorităților, inclusiv a celor care au atribuții în domeniul învățământului, pentru asigurarea tratamentului, consideraţiei şi respectului cuvenit funcției, în raport cu importanța socială și sarcinile specifice;

h)      beneficiul campaniilor desfăşurate la nivel național și local, de către autoritățile administrației publice, pentru creșterea consideraţiei și prestigiului social.”

Totodată, legea majorează pedepsele cu o treime, în cazul tuturor formelor de amenințări sau de agresiune la adresa unui cadru didactic.

“Art.5.-      (1) Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unui persoane care ocupă o funcţie didactică, de conducere sau de îndrumare şi control, aflată în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune,  ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

                  (2) Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unei persoane care ocupă o funcţie didactică, de conducere sau de îndrumare şi control ori asupra bunurilor acesteia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune,  ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.”

Legea oferă protecție cadrelor didactice, care sunt în acest moment expuse agresiunilor. Această lege nu transformă cadrele didactice în persoane intangibile, așa cum s-ar putea crede în spațiul public. Personalul didactic care nu respectă legea, care nu își desfășoară activitatea potrivit normelor legale și morale, va răspunde în fața comisiei de disciplină și acolo unde este cazul, în fața autorităților. Vrem să îi asigurăm pe elevi și pe părinți că noi suntem partenerii lor și că vrem să avem un sistem educațional în care respectul și angajamentul este reciproc, afirmă FSLI.

„Violența la adresa cadrelor didactice este atac la adresa întregului sistem de învățământ. Această lege nu își dorește să formeze tabere sau să dea naștere adversităților între elevi, profesori și părinți. Ne dorim școli în care nici profesorii nu vor mai fi victime și nici elevii nu vor avea de suferit. Nimeni nu este mai presus de lege și de aceea considerăm că prin această reglementare nu se face altceva decât dreptate personalului didactic care a fost umilit de-a lungul anilor, fără ca cineva să poată interveni. Solicităm Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, să promulge această lege care reprezintă o formă prin care putem să readucem respectul față de profesia de cadru didactic. Îi asigur pe elevi și pe părinți că nu ne dorim cadre didactice mai presus de lege, dar nu vrem ca un dascăl să fie umilit de un sistem care nu îi oferă nicio formă de protecție. Federația noastră va face demersuri în continuare pentru o educație în care să nu mai existe cazuri de violență nici la adresa profesorilor și nici la adresa elevilor, iar cei care greșesc să fie trași la răspundere”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.


Intră acum și în grupul de