CAS Suceava a fost desemnată să asigure terapia cu medicamentele destinate tratamentului hepatitei cronice C și cirozei hepatice C


Intră acum și în grupul de

Începând cu această lună, CAS Suceava a fost desemnată, printr-un Ordin al Președintelui CNAS, să asigure terapia cu medicamente cu acțiune antivirală directă (interferon-free) destinate tratamentului hepatitei cronice C și cirozei hepatice C, pentru pacienții adulți. Bugetul inițial alocat CAS Suceava pentru acest tip de tratament este în valoare de 928.000 lei.

Potrivit unui comunicat al CAS Suceava, emis astăzi, șa nivelul CNAS au fost semnate contractele cost-volum-rezultat încheiate cu deținătorii de autorizație de punere pe piață pentru medicamentele necesare, iar pe site-ul CNAS, la rubricile Informații pentru Asigurați- Medicamente- Asigurați-Tratament fără interferon 2020 și Informații pentru Furnizori – Medicamente –  Furnizori- Tratament fără interferon 2020 sunt postate toate informațiile necesare atât pentru pacienți cât și pentru medicii prescriptori.

Astfel, CAS Suceava precizează faptul că medicii prescriptori pentru pacienții adulți sunt medici din specialitatea gastroenterologie și din specialitatea boli infecțioase, aflați în contract cu CAS Suceava. Medicamentele vor putea fi prescrise pentru pacienții care îndeplinesc criteriile de includere în tratament prevăzute în protocolul terapeutic specific. Pacienții vor fi informați de medic cu privire la terapia antivirală recomandată, la modalitatea ei de administrare, la reacțiile adverse şi interacțiunile medicamentoase și vor semna formularele tipizate necesare.

Totodată, sursa menționează că o condiție esențială pentru reușită tratamentului este că pacientul să-și monitorizeze tratamentul mergând la medicul curant pentru consultaţii și analize, ori de câte ori acesta îl programează sau în cazul unor reacţii adverse sau dacă starea de sănătate o impune.

Determinările cantitative ARN-VHC (viremiile) se vor realiza, în mod gratuit, fiind obligatorii pentru iniţierea și monitorizarea tratamentului.

Persoanele asigurate care beneficiază de tratament antiviral fără interferon vor primi de la medicul curant câte o prescripție medicală gratuită la fiecare 28 de zile, care poate fi eliberată de farmaciile în contract cu CAS Suceava.

CAS Suceava subliniează faptul că șa 12 săptămâni de la terminarea tratamentului pacientul trebuie (obligatoriu) să efectueze viremia (analiză gratuită) care atestă obținerea rezultatului terapeutic. Viremia obligatorie pentru monitorizarea tratamentului se va efectua în baza documentelor primite de la medicul curant (buletine de testare sau vouchere) numai în laboratoarele autorizate și evaluate conform dispozițiilor legale, nominalizate pe site-ul CNAS.

La controlul lunar și la sfârșitul tratamentului pacientul trebuie să prezinte medicului  curant (prescriptor) flacoanele goale ale medicamentului prescris, prin acesta asumându-și și totodată confirmând faptul că a luat în proporție de 100% medicamentele prescrise, mai arată CAS Suceava.


Intră acum și în grupul de