Senatorul PNL Daniel Cadariu a prezentat principalele realizări ale guvernului PNL, în doar trei luni de la preluarea mandatului: Am eliminat legile toxice ale PSD, am relansat economia și am sprijint investițiile publice. Moțiunea de cenzură a fost votată de o majoritatea parlamentară toxică, iresponsabilă, ruptă de realitate, deplin compromisă


Intră acum și în grupul de

 Senatorul PNL de Suceava, Daniel Cadariu, a prezentat, vineri, într-o conferință de presă principalele realizări ale Guvernului PNL în doar trei luni de la preluarea mandatului arătând că o majoritate toxică, iresponsabilă, ruptă de realitate și deplin compromisă a votat căderea guvernului pentru a nu se aproba alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Cadariu a spus că în cele trei luni s-au eliminat legile toxice ale PSD pri  adoptarea proiectului PNL de abrogare a recursului compensatoriu, desecretizarea dosarului privind evenimentele din 10 august 2018, reluarea procedurilor privind înscrierea sitului Roșia Montană în patrimoniul UNESCO, acțiunea fiind a ministrului sucevean al Culturii, Bogdan Gheorghiu, dar a arătat că Parlamentul a adoptat proiectul PNL privind eliminarea pensiilor speciale, iar Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi și a a organizat alegerile prezidențiale ȋn condiții civilizate de vot în țară si ȋn străinătate.

Parlamentarul liberal sucevean a spus că PNL a relansat economia prin eliminarea supraaccizei la carburanți, pe baza unui proiect PNL iar astăzi, România are cei mai ieftini carburanți din Uniunea Europeană, prin abrogarea prevederilor toxice din OUG 114, a salvat Pilonul 2 de Pensii, a majorat salariul minim pe economie, ținând seama de indicatori economici, astfel încât veniturile să nu fie afectate de inflație; a eliminat supraimpozitarea contractelor part-time, a abrogat ordonanța privind plata defalcată a TVA și a rambursat TVA, restant din luna aprilie 2019.

Totodată, el a spus că PNL sprijină investițiile publice arătând că prin bugetul pe 2020, s-a alocat 50 de miliarde de lei (4,5% din PIB) pentru investiții publice, că PNL a deblocat proiectele majore de infrastructură pentru Autostrada Unirii Tg. Mureș – Tg. Neamț – Iași – Ungheni și Autostrada Ploiești- Brașov îngropate de fosta guvernare PSD la Comisia de Prognoză, a plătit facturile proiectelor derulate prin PNDL, finalizate și verificate, a dat primăriilor mai mulți bani pentru investiții prin preluarea a jumătate din cheltuielile cu asistența socială.

 În ceea ce privește domeniile sănătate și educație el a spus că s-a semnat contractul de finanțare pentru spitalul regional din Iași, în valoare de 500 de milioane de euro, că Ministerul Sănătății a lansat, pe platformele electronice de specialitate ale României și Uniunii Europene, procedura de licitație restrânsă pentru achiziția serviciilor de proiectare a Spitalului regional Cluj că Guvernul a asigurat banii necesari pentru plata, până la finele anului 2019, a pensiilor, alocațiilor de stat pentru copii, indemnizațiilor pentru persoane cu handicap, indemnizațiilor pentru persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului, că a crescut bugetul Sănătății cu 2,4 mld lei și a crescut bugetul pentru Educație de la 36 miliarde lei la 38 miliarde lei, iar alocațiile pentru copii au fost indexate cu rata inflației, pe baza unui proiect al PNL.

Senatorul liberal sucevean a mai spus că PNL a decis ca măsurile de austeritate să se aplice doar pentru demintari pentru că s-a prorogat plata pensiilor speciale pentru primari,  a redus numărul de ministere de la 26 la 16, a redus subvențiile pentru partide cu 30%, a înghețat salariile demnitarilor la nivelul anului 2019 și a redus numărul de posturi de conducere din ministere;

Daniel Cadariu a subliniat că în ceea ce privește relația cu UE Guvernul PNL a nominalizat un Comisar European din partea României, Adina Vălean, care a fost aprobată de Parlamentul European după ce, anterior, fuseseră respinse trei propuneri ale PSD și că Guvernul liberal a  refăcut relațiile cu oficialii europeni, deteriorate din cauza atacurilor PSD împotriva statului de drept, precizând că premierul Ludovic Orban a efectuat, în perioada 7-9 ianuarie, o vizită la Bruxelles, având întâlniri cu lideri europeni și ai NATO.

El a mai arătat că la preluarea guvernării, România avea un risc de dezangajare de aproape 600 de milioane de euro, fapt evitat prin intervenția ministerului de resort;

În ceea ce privește indepnedența Justiției, Ministerul Justiției a prezentat propunerile pentru ocuparea posturilor de conducere din fruntea parchetelor, iar încetarea interimatelor posturile de conducere este un pas important pentru independența Justiției.

În ceea ce privește moțiunea de cenzură adoptată miercuri prin care Guvernul Ludovic Orban a fost demis el a spus că s-a format o majoritate parlamentară toxică,  iresponsabilă, ruptă de realitate, deplin compromisă pentru a împiedica adoptarea proiectului pentru alegerea primarilor în două tururi  

El consideră că Parlamentul a dat astfel o lovitură cruntă democrației prin demiterea unui Guvern care a cerut mai multă democrație pentru români ceea înseamnă că Parlamentul arată că acționează împotriva voinței poporului român mai ales că peste 80% dintre români cer alegerea primarilor în 2 tururi, astfel încât cel care conduce comunitatea locală să-i reprezinte cu adevărat.

Daniel Cadariu a spus că motivele pentru care a fost demis Guvernul puteau fi ridicate în fața CCR care să decidă dacă poate sau nu poate fi aplicată alegerea în 2 tururi la primari în acest an.

Senatorul liberal sucevean a mai arătat că Guvernul PNL a fost demis pentru a fi blocat în a aplica pe viitor măsuri solicitate de societate, cu susținerea masivă din partea românilor.

El a explicat moțiunea de cenzură a venit după 3 ani de guvernare ticăloasă a PSD împotriva românilor, sfidând toate principiile democratice, sfidând vocea poporului, sfidând interesele noastre naționale, în timp ce PNL a avut 3 luni de guvernare, în numele românilor, cu o cadență pe care România nu a mai văzut-o vreodată.

„Uitându-ne înapoi, am avut acest curaj nebun să preluăm guvernarea  atunci când nimeni nu o râvnea pentru că era complicat și dificil, cu multă muncă și multe riscuri. Am arătat cum se organizează alegerile. Astfel încât fiecare român să poată să voteze încotro se îndreaptă această țară. Alegerile s-au desfășurat civilizat, fără incidente. Aproape un milion de români din Diaspora au putut vota. Cu PSD la guvernare de fiecare dată votul a fost printr-un tertip sau altul împiedicat, blocat, descurajat”, a spus Cadariu.

El a spus că PNL a redus numărul de ministere la 16 de la 27 de ministere ale PSD care a umflat aparatul de stat cu pile și sinecuri politice

Cadariu a amintit că la rectificare bugetara Guvernul PNL a adus bugetul țării la un echilibru –  să poată fi plătite și pensiile și salariile, și toate celelalte indemnizații sociale, asta după ce PSD a falsificat bugetul țării și nu a prevăzut sumele necesare pentru plata pensiilor și salariilor pentru ultimele luni ale anului trecut.

Potrivit senatorului PNL, Guvernul Orban a eliberat sumele care li se cuveneau de drept firmelor, sechestrate de PSD. 5 mld lei, din TVA, 5 mld lei restante PNDL, 1,2 mld lei concediile medicale – respectarea dreptului de proprietate al mediului privat și a corectat odioasa Ordonanță 114 care a lovit ca un baros în economia României.

Cadariu a enumerat măsuri ale Guvernului PNL între care eliminarea prevederilor care au pus în pericol funcționarea fondurile private de pensii și banii participanților la Pilonul 2 de pensii, abrogarea taxei de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din sectorul energetic care a dus la creșterea prețurilor pentru energie și utilități, liberalizarea pieței de energie prin eliminarea treptată a prețului fix de vânzare la producători care a avantajat importurile de gaze și energie electrică, desființarea taxei pe activele bancare care a dus la creșterea costurilor de creditare și a ratelor bancare, desființarea schemei fictive de finanțare fără resurse bugetare din Fondul de Dezvoltare și Investiții, plafonarea indemnizațiilor pentru demnitari și a sporurilor din sectorul public la nivelul lunii decembrie din 2019, plata activităților desfășurate de militari și polițiști în zilele libere sau de sărbătorile legale și a alocației pentru drepturile de hrană, încetarea detașărilor din sectorul privat în sectorul public prin care erau evitate concursurile de ocupare a unor funcții publice, înghețarea punctului de amendă la nivelul anului 2019, la 145 lei, suspendarea pensiilor speciale pentru primari în 2020, eliminarea supra-accizei la carburanți, rezolvarea problemei transportului școlar.

„Am inclus creșterea pensiilor de la 1 septembrie 2020 -un efort bugetar de 16 mld de lei, creșterea salariilor de la 1 ianuarie, creșterea investițiilor la peste 50 de miliarde de lei.PSD au sacrificat ani de zile sumele alocate investițiilor publice, au sifonat banii publici clientela de partid, amante și sinecuri”, a spus senatorul PNL.

El a amintit că PNL a introdus posibilitatea medicilor stagiari să facă rezidențiatul și în alte spitale decât în centrele universitare, fie că sunt publice sau private. 

„Am deschis competiția în sistemul de sănătate în beneficiul pacienților pentru servicii medicale mai bune. Eliminând discriminările care opreau românii să acceseze servicii medicale de calitate, plătite din banii lor, reținuți în fiecare lună la salariu”, a spus Cadariu.

În ceea ce privește ordonanțele de urgență adoptate în ședința de Guvern din 4 februarie el a spus că erau necesare.

Astfel, OUG pentru decontarea navetei pentru elevi este necesară pentru a rezolva problema decontării cheltuielilor de transport ale elevilor din bugetul Ministerului Educației ca urmare a deciziei CCR fiind asigurată plata acestor cheltuieli din bugetul Ministerului Educației pe baza de documente justificative depuse de elevi la unitățile școlare.

OUG pentru extinderea programului cunoscut ca ”masă caldă” în școli era necesară pentru că     Programul ”masă caldă” în școli se extinde de la 50 la 150 de unități școlare iar numărul elevilor care vor beneficia de acest program aproape se triplează de la 23.455 la 65.434 copii.

OUG pentru a rezolva problema unor pensionari care au derulat activități miniere, era necesară pentri că prin această modificare persoanele care au desfășurat activități de prospecțiuni geologice vor fi incluse în Grupa I de muncă și vor beneficia de creșterea pensiilor la nivelul acestei grupe.

OUG pentru pregătirea stocurilor de rezervă în situații de epidemii și pregătirea României pentru prevenirea infecțiilor cu coronavirus era necesară pentru asigurarea fondurilor necesare în sumă de 220 milioane lei pentru achiziția de echipamente și materiale necesare în regim de urgență, iar OUG pentru decontarea intervențiilor medicale din programele de Sănătate în aceleași condiții din sistemul sanitar public pentru pacienții care aleg servicii medicale private era necesară pentru salvarea vieții pacienților aflați în situație critică de infarct miocardic sau atac cerebral care vor putea să apeleze la servicii medicale în același regim de decontare din programele naționale de sănătate atât în spitale publice cât și spitalele private.

OUG pentru finanțarea din fonduri europene a proiectelor de realizare a rețelelor de distribuția a gazelor naturale era necesară pentru că se alocă un buget de aproximativ 500 milioane de Euro din fonduri europene, din exercițiul financiar actual și din următorul pachet financiar, pentru înființarea de rețele noi de distribuție a gazelor naturale în localitățile din România.

OUG pentru descentralizarea Programului Operațional Regional era un angajament asumat prin programul de guvernare și  pe care autoritățile locale îl așteaptă de mai mult de 10 ani, iar organismele intermediare de management ale Programului Operațional Regional se vor transforma în Autorități de Management pentru următorul exercițiu financiar 2021- 2027.

OUG pentru  modificare Legii achizițiilor publice era necesară pentru că are prevederi necesare și urgente pentru deblocarea proiectelor de lucrări publice întârziate din cauza procedurilor greoaie de achiziții publice și a numeroaselor contestații și se înființează completuri specializate de judecată a contestațiilor pentru urgentarea achizițiilor publice.

El a mai arătat că alte trei OUG vizează fazarea unor proiecte cu fonduri europene și pentru a evita pierderea fondurilor europene din actualul exercițiul financiar 2014 – 2020, iar OUG pentru modificarea Legii petrolului pentru reglementarea situației în care derularea unor acorduri petroliere reprezintă o amenințare la siguranța națională și punerea în acord a legislației naționale cu directivele europene în acest sens.

Alte două OUG pentru acordare unui ajutor de salvare pentru Complexul Energetic Oltenia și TAROM și o OUG pentru reorganizare ANAF pentru eficientizarea activității colectare a veniturilor bugetare, pentru reducerea unui număr de 2000 de posturi și informatizarea serviciilor fiscale.

Senatorul a spus că OUG pentru întărirea luptei împotriva infractorilor printr-o mai bună colaborare între poliția judiciară și parchete și o altă OUG pentru modificare statului polițiștilor, ambele ca urmare ale unor decizii CCR, dar și OUG pentru organizarea recensământului agricol 2020 și OUG pentru organizarea recensământului populației 2021 – măsuri întârziate încă din 2018.

În ceea ce privește OUG pentru organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen trebuiau aplicate măsurile bune adoptate la alegerile prezidențiale pentru votul în diaspora și creșterea numărului de parlamentari pentru diaspora, reglementa vidul legislativ în situația în care se ajunge la dizolvarea Parlamentului corelarea termenelor din Constituție și din legislația electorală și încurajează participarea la vot a românilor la alegerile parlamentare la orice secție de votare și aplicarea sistemului electronic de prevenire a votului multiplu.


Intră acum și în grupul de