CAS nu are datorii către medicii de familie suceveni

Conducerea CAS Suceava ţine să precizeze că nu are datorii către medicii de familie din judeţ. „CAS Suceava a decontat în luna iulie a.c., în termen legal de plată, în totalitate, contravaloarea serviciilor medicale prestate şi raportate de medicii de familie din judeţul Suceava în luna iunie a.c. Suma decontată a fost de 2.123.930,52 lei, iar la această dată CAS Suceava nu înregistrează datorii faţă de medicii de familie din judeţ, informaţiile apărute în presă privind neplata acestor servicii fiind eronate”, a ţinut să precizeze duminică, preşedintele CAS Suceava, Cristina Iordăchel.

La nivel naţional, medicii de familie din mai multe judeţe au anunţat că vor acţiona în instanţă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), pentru că nu şi-au primit sumele aferente lunilor iunie şi iulie, aşa cum prevede contractul cadru semnat pe anul 2009. „Dacă în termen de 10 zile medicii de familie nu îşi vor primi banii de la casele judeţene de asigurări, vom apela la Comisia de arbitraj şi, dacă iar nu se rezolvă nimic, vom acţiona în instanţă CNAS şi vom fi nevoiţi să reziliem contractele pe care le avem cu Casa”, a declarat, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, dr. Rodica Tănăsescu.

Potrivit reprezentanţilor medicilor de familie, dacă medicii vor rezilia contractele cu casele de asigurări de sănătate, ei nu vor mai putea elibera reţete compensate, iar serviciile medicale vor fi contra cost.

„Un medic de familie, care are 2.000 de pacienţi înscrişi, primeşte lunar de la Casă în jur de 8.000 de lei, din care trebuie să plătească utilităţile, asistenţa, paza, femeia de serviciu, carnet de reţete, materiale sanitare, dezinfectant şi multe altele”, a explicat Rodica Tănăsescu.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu a plătit în 12 judeţe contravaloarea serviciilor medicale din asistenţa medicală primară, punând astfel în dificultate funcţionarea cabinetelor medicale şi plata personalului angajat.

loading...