Peste 1000 de cereri înregistrate în judeţul Suceava în prima zi a etapei de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare


Intră acum și în grupul de

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, inspectorul şcolar Cezar Anuţei, a declarat, miercuri, pentru NewsBucovina, că în prima zi a etapei de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2020-2021 s-au înregistrat 1008 cereri.

El a spus că în perioada 4-23 martie 2020 este prevăzută înregistrarea cererilor tip de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare.

Anuţei a precizat că în planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2020-2021 sunt prevăzute în total 355,72 de clase pregătitoare cu 7119 elevi,  din care 7 clase cu 53 de elevi în învăţământul special, 296 de clase în învăţământul de masă cu 6119 elevi, 40,72 clase în învăţământul simultan cu 659 de elevi, 4 clase cu 113 elevi în învăţământul de tip step by step, 8 clase pregătitoare fiind în învăţământul particular.

Directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Suceava, Maria Pavelescu, a declarat, miercuri, pentru NewsBucovina că în prima săptămână a etapei de evaluare psihosomatică a preşcolarilor suceveni care împlinesc şase ani după 1 septembrie 2020 şi doresc înscrierea în clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2020-2021 au fost evaluaţi 287 de copii.

Ea a spus că 100 de copii au fost evaluaţi în cele două centre stabilite de CJRAE pentru municipiul Suceava, alţi 41 de preşcolari în centrul de evaluare organizat la GPP Pinocchio Fălticeni, 38 la centrul de la GPP” Micul Prinţ” din Rădăuţi, câte 10 preşcolari la centrele organizate la GPP “Căsuţa piticilor” din Gura Humorului şi la Şcoala Gimnazială “Bogdan Vodă” Câmpulung Moldovenesc, alţi 17 preşcolari au fost evaluaţi psihosomatic la centrul organizat la Liceul Teoretic “Ion Luca” Vatra Dornei, iar 58 de copii la centrul de  la Liceul Tehnologic”Ion Nistor” din Vicovu de Sus.

Pavelescu a menţionat că în cazul a 275 de copii a fost recomandată înscrierea în clasa pregătitoare, în timp ce pentru 12 preşcolari s-a recomandat înscrierea în grupa mare.

Ea a mai spus că evaluarea psihosomatică a copiilor se realizează în prezenţa părintelui sau tutorelui legal care îl însoţeşte, iar cererile prin care părinţii solicită evaluarea psihosomatică a copiilor vor fi furnizate către psihologii examinatori şi vor fi completate în ziua evaluării.

Programările în vederea evaluării se fac telefonic, la responsabilul de centru de evaluare sau de zonă, de luni până vineri, în intervalul orar 9,00-16,00, iar evaluările se desfăşoară în centre, între orele 10,00-18,00.

Rezultatul evaluării dezvoltării psihosomatice va fi comunicat în scris, în ziua evaluării, prin eliberarea unei recomandări.

Părinţii sau tutorii care însoţesc copiii la evaluarea psihosomatică trebuie să prezinte o copie după certificatul de naştere al copilului, precum şi o adeverinţă eliberată de medicul de familie cu specificaţia “clinic sănătos” sau “apt pentru şcoală”.

Potrivit Calendarului înscrierii în învăţământul primar pentru anul şcolar 2020-2021, atât datele privind numărul de clase pregătitoare propus în planul de şcolarizare al fiecărei unităţi, informaţiile care permit părinţilor să cunoască activitatea specifică clasei pregătitoare din cadru unităţii, datele privind programul de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor solicitată de părinţi, precum şi unităţile sau instituţiile în care se realizează această evaluare sunt publicate pe portalurile ISJ Suceava şi ale unităţilor de învăţământ, începând cu data de 24 februarie 2020.

Până pe 9 martie 2020 este prevăzută organizarea, în fiecare unitate de învăţământ în care se desfăşoară activitate specifică clasei pregătitoare, a unei Zile a Porţilor Deschise, zi în care părinţii şi copiii pot vizita spaţiile dedicate acestor activităţi şi pot discuta cu personalul unităţii de învăţământ.

În aceeaşi perioadă este mai este prevăzută organizarea la nivelul şcolilor a unor întâlniri pentru informarea şi consilierea părinţilor preşcolarilor care vor fi cuprinşi, în anul şcolar viitor, în învăţământul primar.

Completarea de către părinţi sau tutorii legali a cererilor-tip de înscriere a copiilor în învăţământul primar se poate face on line sau la sediul unităţii de învăţământ la care se solicită înscrierea copiilor, în perioada 4 martie-23 martie 2020, iar validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea la care se solicită înscrierea are loc zilnic, între 8,00 şi 18,00, de luni până joi, în timp ce în cursul zilei de vineri, între 8,00 şi 17,00, este prevăzută depunerea şi validarea cererilor-tip de înscriere de către părinţii care solicită înscrierea copiilor la şcoala specială.

Pe 1 aprilie 2020 este prevăzută afişarea în unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului şcolar a listei copiilor înscrişi după prima etapă

Cea de a doua etapă a înscrierii copiilor în învăţământul primar are loc în perioada  23 – 30 aprilie 2020.

În cazul în care după prima etapă copiii nu sunt cuprinşi în nicio unitate de învăţământ, părinţii vor completa o nouă cerere de înscriere, iar repartizarea urmează să se facă pe locurile rămase disponibile după prima etapă.

Unităţile de învăţământ sunt obligate să afişeze situaţia copiilor înscrişi şi a locurilor rămase disponibile, după fiecare etapă de înscriere.

Pe 7 mai 2020 este prevăzută afişarea în unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului şcolar a listei copiilor înscrişi după a doua etapă.

 (L.B.)


Intră acum și în grupul de