Suplinitorii nu ştiu ce posturi vor mai putea ocupa în şcoli


Intră acum și în grupul de

Săptămâna viitoare ar trebui să aibă loc o nouă etapă în cadrul mişcării personalului didactic, însă situaţia este puţin bulversată de faptul că directorii de şcoli sunt obligaţi să decidă ce personal păstrează şi cine va fi disponibilizat, după ce Ministerul Educaţiei a anunţat că la Suceava trebuie reduse 713 posturi. Mai exact Ministerul Educaţiei a precizat că pentru anul şcolar 2009-2010 sunt aprobate doar 11.155 posturi din cele 11.868 existente , iar Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava a decis să “arunce” pe directori responsabilitatea selectării celor care vor pleca, dar a impus şi nişte reguli.

În primul rând titularii nu trebuie să fie afectaţi de reducerea posturilor, apoi fiecare director trebuie să analizeze unde se fac reduceri, în condiţiile în care s-a stabilit că trebuie să existe o proporţionalitate între cele trei categorii – personal didactic, didactic auxiliar şi nedidactic.
Directorii trebuie să prezinte rezultatele luni, în Consiliul de Administraţie.

Au fost retrase 301 fracţiuni de normă, orele acestea urmând a fi suplinite, acolo unde este cazul, de titulari plătiţi cu ora. Este vorba atât despre posturi la şcolile la care nu s-au realizat numărul de clase de liceu, cât şi despre catedrele incomplete la clasele constituite sub efectiv.

La nivelul judeţului se mai înregistrează o problemă. Este vorba despre 65 de suplinitori care au fost repartizaţi pe posturile solicitate în şedinţele publice din 27-28 iulie a.c. şi au fost anunţaţi că de fapt nu au fost validaţi pe post.
Aceştia au participat la şedinţele publice şi au fost repartizaţi pe posturile solicitate, şi anume, biologie, chimie, sport, franceză, română, educatoare, prelucrarea lemnului, terapie educaţională şi multe altele, dar pe care nu l-au primit oficial. Explicaţia dată cadrelor este aceea că “nu au putut fi validate pe postul solicitat din cauza neîndeplinirii condiţiilor impuse de aplicaţia informatizată Titularizare 2009”. Mai exact este vorba despre o eroare tehnică la sistemul informatizat al Inspectoratului, care nu a permis introducerea celor 65 în lista candidaţilor repartizaţi pe post în acele două zile. Astfel, cei care se află în această situaţie “vor avea prioritate pentru ocuparea posturilor solicitate în şedinţele publice din 20-21 august a.c” a precizat conducerea IŞJ Suceava imediat după acest incident. Rămâne de văzut dacă acest lucru se va întâmpla dat fiind faptul că între timp a apărut problema disponibilăzării a 713 angajaţi.

Tot luni, 17 august, ar trebui să aibă loc şedinţa publică pentru cadrele didactice care solicită detaşare pentru restrângere nesoluţionată şi completare de normă. Urmează apoi pe 18 august soluţionarea detaşărilor la cerere, iar pe 20-21 august repartizarea în şedinţă publică a suplinitorilor pe cele circa 300 posturi rămase iniţial.

Totuşi, cel puţin la nivelul judeţului, 40% din dascălii care asigură procesul de învăţământ în şcoli sunt suplinitori. La finalul anului şcolar recent încheiat, la nivelul judeţului Suceava erau puţin peste 6.500 titulari şi peste 2.700 suplinitori, la care se adaugă cei 260 de necalificaţi.

În data de 31 august Inspectoratul va emite şi comunica deciziile de repartizare pe post pentru toţi cei care au primit o catedră în una din etapele ce au avut loc în această vară.


Intră acum și în grupul de