Acasă Social Maternităţile sucevene, între condiţii ultra moderne şi cele de minimă siguranţă

Maternităţile sucevene, între condiţii ultra moderne şi cele de minimă siguranţă


Intră acum și în grupul de

La nivelul judeţului Suceava există şapte maternităţi care funcţionează în cadrul spitalelor municipale şi orăşeneşti, dar sucevencele care ajung să dea naştere unui bebeluş în aceste unităţi spitaliceşti nu se bucură toate de acelaşi avantaje când vine vorba de dotarea şi nivelul de cazare.

Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava este singura din judeţ cu cel mai înalt nivel din punct de vedere al dotării şi al cazării viitoarelor mămici. Maternitatea a fost evaluată riguros de autorităţile de resort şi calificată drept maternitate de nivel III, context în care a beneficiat de dotare cu aparatură şi mobilier din partea Ministerului Sănătăţii.



Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, maternitatea suceveană dispune de personal medical şi de dotarea necesară conform cărora poate să fie calificată de nivel III.

Totodată, şi maternitatea Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc, care ca şi cea suceveană este inclusă în structura spitalului, are un salon destinat viitoarelor mămici cu condiţii ultra moderne, cum ar fi grup sanitar propriu, cabină de duş cu hidromasaj, televizor, frigider, reţea de internet. Din păcate, pentru a se bucura de asemenea facilităţi mămicile trebuie să achite sume între 35 şi 40 lei.

Problema majoră cu care se confruntă majoritatea maternităţilor sucevene este starea clădirilor în care funcţionează, care nu au fost gândite pentru a funcţiona ca maternităţi.

În opinia reprezentanţilor DSP Suceava, din cauza structurilor vechi şi degradate nu se pot organiza circuitele necesare pentru o astfel de unitate.

Maternităţile spitalelor din Vatra Dornei, Fălticeni şi Gura Humorului funcţionează în pavilioane separate, iar structurile demodate, care nu au fost gândite pentru actuala ocupaţie, nu corespund nevoilor unei maternităţi.

Din punct de vedere al dotării maternităţile sucevene au beneficiat printr-un program al Ministerului Sănătăţii de aparate noi pentru anestezie. În ceea ce priveşte înlocuirea mesele ginecologice şi restul aparatelor ţine de fiecare spital în parte.

Potrivit DSP Suceava, naşterile cu probleme ajung obligatoriu la Maternitatea Spitalului Judeţean, care dispune de aparatura necesară, inclusiv incubatoare destinate bebeluşilor născuţi prematur, doar cele fără probleme revin maternităţilor din teritoriu.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version